Stano: Priština da dozvoli Petkoviću ulazak na Kosovo

Застава ЕУ

Portparol Evropske unije, Petar Stano, pozvao je danas prištinske vlasti da dozvole direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petru Petkoviću, dolazak na Kosovo, prenosi Tanjug.

„Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu“, rekao je Stano.

Stano je upitan i da li će EU reagovati nakon odbijanja Prištine da dozvoli zvaničnicima Beograda ulazak na Kosovo, na šta je on odgovorio da je je u Briselu poručeno da ministri spoljnih poslova Evropske unije poručuju da očekuju poštovanje i primenu svih prethodno postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

„Ovaj poziv 27 zemlja članica uključuje i dogovor o zvaničnim posetama, što je važan deo normalizacije odnosa i doprinosi napretku u dijalogu“, naveo je Stano.

Podsetimo, vlasti u Prištini zabranile su Petru Petkoviću ulazak na Kosovo i Metohiju kako bi prisustvovao današnjem obeležavanju ktitorske slave manastira Visoki Dečani.

Izvor: Tanjug