fbpx

Lajčak u Prištini: Glavno pitanje nije sastanak Kurti-Vučić, već njegov ishod

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da EU želi pozitivne rezultate kada je u pitanju nastavak dijaloga na najvišem nivou.

Lajčak je u Prištini izjavio da se priprema sastanka Kurtija i Vučića nastavlja, ali prema njegovim rečima, to nije glavno pitanje.

On je istakao da su sada ambicije da se sa sastanka postigne pozitivan rezultat.

„Ove nedelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sa predsednikom Vučićem. Razlog nije samo sastanak između Kurtija i Vučića. Mi radimo u ovom pravcu, već je razlog rezultat ovog sastanka. Želimo da imamo pozitivne rezultate”, kazao je Lajčak.

Podsetio je da su “dvojica lidera održala dva sastanka i ranije, ali bez pozitivnih rezultata”.

„Naše ambicije su ovog puta drugačije. Ne samo organizacija sastanka već i dogovor između strana“, zaključio je Lajčak.

Osmani sa Lajčakom: Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, prethodno se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koja je istakla da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Osmani i Lajčak su razgovarali o dešavanjima u regionu i o toku dijaloga Beograda i Prištine.

“Uspeh dijaloga nije bitan samo za Kosovo, već i za čitav region i Kosovo je konstruktivna strana u tom procesu, ali da epilog dijaloga mora da bude međusobno priznanje”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da je Osmani istakla hitnost tretiranja destabilizujućih tendencija u regionu, potencirajući da se poslednji događaji u regionu ne mogu videti samo iz ugla pitanja Zapadnog Balkana, već kao direktno suprotstavljanje vrednostima koje predstavlja Evropska unija i demokratsko društvo.

Sa druge strane, Lajčak je istakao potrebu za aktivizmom EU na povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanja evropske budućnosti za Kosovo i Zapadni Balkan. Lajčak je rekao i da postoji prostor za napredak u okviru dojaloga, a potencirao je stratešku bitnost ovog procesa za EU, zaključeno je u saopštenju predsednice Kosova.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: