fbpx

Najavljeno poskupljenje struje na Kosovu, od sedam do 37%

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Portparol Kosovske energetske korporacije KEDS Viktor Bužalja je nagovestio da je upućen zahtev Regulatornoj agenciji za energetiku da se poveća cena električne energije na Kosovu za sedam posto. U slučaju da takav zahtev bude odobren, Bužalja je rekao da bi novi računi za struju bili uvećani za taj postotak već od 1. decembra.

U zavisnosti od toga kako će se kretati cena i kakva će biti potražnja i potrošnja, do aprila se cena struje može povećati i dpo 37%, istakao je portparol KEDS-a, pozivajući građane da štede struju.

„Trenutni  zahtev za povećanje cena od sedam odsto sada može se naplatiti od 1. decembra, ali ne možemo da prejudiciramo da le će Regulatorna agencija za energetiku to odobriti. Smatramo da bi to trebalo da uradi, kako bi građanima bilo lakđe od 1. aprila“, rekao je Bužalja medijima na albanskom, dodavši,

„Na osnovu proračuna koje smo napravili i na osnovu parametara koji postoje, ne znamo kolika će biti potrošnja. Sada znamo kolika je, ali ne znamo do aprila kolika će biti proizvodnja. Tražnja za povećanjem od aprila pa nadalje biće minimalno 30 odsto. Trenutno kupujemo struju po ceni od 300 evra po megavatu, a prodajemo potrošaču za 68 evra. Ne postoji sistem koji tako nešto može da izdrži“.

A. Ć.
%d bloggers like this: