Vjosa i Kurti sa Metom: Albanija da zaštiti Kosovo od srpskih napada

Иљир Мета и Вјоса Османи Фото: Економиа онлајн

Kosovska predsednica Vjosa Omsani i premijer Aljbin Kurti sastali su se danas, uoči sutrašnje sednice Vlada Kosova i Albanije, sa albanskim predsednikom Iljirom Metom.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zatražila je od albanskog kolege da podrži Kosovo kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama.

Osmani je takođe istakla da je Kosovo pokazalo spremnost da nastavi dijalog sa Srbijom, „ali da neće biti deo bilo kakvog aranžmana, koji ne garantuje suverenitet, integritet i funkcionalnost Kosova“.

U tom kontekstu, Osmani je rekala da Kosovo i Albanija treba da se obavežu da regionu i svetu prenesu, kako je reekla, poruku „o opasnosti koju za Balkan predstavlja agresivna i hegemonistička politika Srbije“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je stav da ne može biti „otvorenog Balkana“ kada je Srbija zatvorena za Kosovo i ne priznaje diplome, identifikaciona dokumenta, sertifikate i carinske pečate.

Iljir Meta i Aljbin Kurti
Foto: Ekonomia onlajn

Kada je reč o dijalogu, Kurti je istakao da priznanje nezavisnosti Kosova ne može da ostane za kraj, te da treba da bude u centru procesa.

On je zahtevao da Albanija zaštiti Kosovo od, kako je rekao, „srpskih napada na međunarodne organizacije i institucije, posebno na one čiji Kosovo nije član“.

Milena Maksimović