fbpx

Lajčak priprema nastavak dijaloga, javnost pesimistična

Мирослав Лајчак, ФОТО: Wikimedia Commons/EU2016


Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastavlja da priprema novi sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Aljbina Kurtija. Nakon Beograda, posetio je i lidere institucija u Prištini, a mi smo istraživali kada bi mi moglo da dođe do susreta na visokom nivou.

Glavno pitanje, kako je sinoć u Prištini rekao Miroslav Lajčak, nije kada će se održati sastanak Vučića i Kurtija, već njegovi pozitivni rezultati. A može li se do njih doći, ako pregovaračke strane ne mogu da se dogovore ni oko tema?

“Mislim da je potrebno smiriti strasti, deeskalirati situaciju, vratiti se pregovorima. Pozitivno je ono što vidimo od gospodina Lajčaka, on je bio u Beogradu, juče i danas u Prištini, nadamo se da će dati rezultate u pregovorima, jer samo pregovorima mogu da se reše ove stvari”, smatra koordinator Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Bez većeg pritiska međunarodnih aktera, teško da će biti pomaka u nastavku dijaloga, smatraju poznavaoci političkih prilika.

“Ako mogu da se usudim da prognoziram, pre izbora u Srbiji neće biti nijednog većeg koraka ili napretka u dijalogu. Može da dođe do nekih sastanaka, ali ne do nečeg suštinskog“, mišljenja je novinar Ljeart Hodža.

“Ova poseta koja se održala juče bila je primarno da se ono što je dogovoreno u Briselskom dijalogu implementira sa obe strane. Međutim izjave Vjose Osmani i Aljbina Kurtija pokazuju da Kosovo nije previše raspoloženo da raspravlja o dijalogu sa gledišta neke trenutne situacije. Znamo da oni traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a politička situacije je takva da se to neće desiti uskoro, ako je to jedini, ajde da kažem, uslov Kosova, mislim da se ti pregovori neće nastaviti i neće biti konstruktivni već neko duže vreme“, ističe civilni aktivista Rajko Jovanović.

Prema najavama iz Evropske unije Kurti i Vučić bi trebalo da se sastanu do kraja godine, međutim, nema naznaka da će naredna runda dijaloga doneti i nešto novo.

“To što nakon sastanka sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem opet nemamo potvrđen novi datum sastanka mislim da ne može ova poseta da se okarakteriše kao uspešna, jer izgleda da stranke ipak nisu spremne za novi sastanak. A to što tehničke ekipe nisu imale nijednu šansu da se slože oko agende budućeg sastanka znači da, iako dođe do trećeg sastanka Vučića i Kurtija, to će više značiti Lajčaku, nego Vučiću ili Kurtiju, odnosno građanima Kosova i Srbije“, kazao je Hodža.

„Pesimista sam po pitanju da će se tu nešto dogovoriti. Već se oseća kao da se na tim razgovorima vrti jedna pokvarena ploča, gde se stvari ponavljaju, kao vi nas priznajte, mi nećemo i tu se prosto stavlja tačka“, rekao je Jovanović.

Stav Prištine i Beograda ostaje nepromenjen. Dok lideri institucija u Prištini insistiraju na priznanju takozvanog Kosova, za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji je prioritet Zajednica srpskih opština i pitanja ključna za bolji život svih građana.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: