fbpx

Beograd zabranio kosovskim ministrima posetu Preševske doline?

Илустрација Фото: Pixabay, 00luvicecream

Ministarki obrazovanja Kosova Arberii Nagavci, ministru finansija Hekuranu Muratiju, ministru kulture Hajrulahu Čekuu u ministru infrastrukture Ljiburnu Aljiuu Srbija je zabranila posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu, saopštio je Aljiu rano jutros. Iz Beograda za sada nije potvrđeno da li je i zbog čega do zabrane došlo. Podsetimo, prištinske vlasti zabranile su 3. septembra Petru Petkoviću posetu Kosovu i Metohiji, zbog kako je tada navedeno, “provokativnih izjava”.

Kosovski ministar infrastrukture Ljiburn Aljiu istakao je da su zahtevi za posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu odbijeni od strane Beograda uoči posete, i to kako je kazao, bez razloga.

“U skladu sa procedurama i sporazumom u Briselu, podneli smo redovan zahtev 24. novembra, navodeći dnevni red posete. Zahtev je odbijen danas u 07:13 časova”, napisao je Aljiu na Fejbuku i dodao da nema obrazloženja zbog čega je zahtev odbijen.

“Dnevni red planirane aktivnosti obuhvatao je posetu, 27. i 28. novembra tri opštine nastanjene Albancima i sastanci sa gradonačelnicima, predstavnicima u parlamentu, na lokalnom nivou i sa liderima političkih entiteta”, navodi Aljiu.

On je istakao da je odbijanje zahteva “otvorena prepreka za pomoć diskriminisanim albanskim državljanima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu”.

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi napisao je na Fejsbuku da “Srbija ostaje jedina zemlja u regionu koja zakonom ograničava slobodu službene upotrebe nacionalnih simbola”.

“Kao rezultat toga, Preševska dolina, danas, na najveći državni praznik, ostaje jedina gde žive Albanci koji ne mogu slobodno da realizuju pravo i slobodu korišćenja nacionalnog simbola kao dela nacionalnog identiteta”, naveo je Kamberi na Fejbuku, i zatražio pomoć Kosova i Albanije.

Podsetimo, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su posetu Kosovu i Metohiji 3. septembra zbog, kako je tada navedeno, “provokativnih izjava”. Petković je zahtev za posetu uputio ponovo ove nedelje, međutim, nije bilo pozitivnog odgovora.

Na zabranu posete Petru Petkoviću reagovao je i portparol Evropske unije Petar Stano, koji je pozvao Prištinu da razmotri svoju odluku.

„Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu“, izjavio je tada Stano.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: