fbpx

Najavljuje se zabrana svih “nelegalnih” sportskih aktivnosti na severu Kosova

Илустрација суд Фото: Pixabay, AnnRos

Razvoj nekih nelegalnih sportskih aktivnosti na teritoriji Kosova, odnosno na severu, bila je tema razgovora na poslednjem sastanku kosovskog Nacionalnog saveta za prevenciju i sankcionisanje nasilja i negativnih pojava na sportskim događajima.

Čelnici glavnih sportskih saveza u zemlji, u prisustvu zamenice ministra sporta Dauline Osmani, dogovorili su se da imaju dodatno angažovanje sa svoje strane da pokušaju da sportske klubove i organizacije ovog dela inkorporiraju u sportske saveze Kosova, piše Kosovopress.

Zamenica ministra sporta Daulina Osmani je rekla da i dalje postoje, po njenim rečima, paralelne strukture koje sprovode aktivnosti na teritoriji Kosova i da se radi na pronalaženju rešenja za ovaj problem.

„I u ranijim slučajevima, bili smo prisutni zajedno sa savezima ekipnih sportova na Kosovu, savezom košarke, fudbala, rukometa i odbojke kao sportova u kojima znamo da već nekoliko godina na Kosovu postoje paralelne strukture koje sprovode aktivnosti da ne kažem trajne, nego s vremena na vreme, bilo da se radi o sportskim ligama u Srbiji ili o onim internim aktivnostima.  Doneto je nekoliko odluka da se dodatno poveća naša posvećenost da se u tom pogledu nađe rešenje. Naš pristup je uvek bio da integrišemo klubove srpske zajednice u naše nacionalne saveze. Zamolili smo saveze da pozovu postojeće klubove srpske zajednice da se integrišu u naše saveze“, rekla je Osmani.

Da postoje klubovi koji teže da razvijaju aktivnosti u okviru srpskih liga na teritoriji Kosova, kaže predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi. On je za KosovaPres rekao da su uputili zahtev u UEFA i FIFA, kao i Savezu Srbije, da se ovakve pojave ne dešavaju.

„Postoje nekoliko klubova koji pokušavaju da se bave nelegalnim aktivnostima u Republici Kosovo. To što oni pokušavaju da odigraju utakmicu u okviru Lige Srbije nazivam nezakonitim. Međutim, mi smo ti koji smo ih kontaktirali, uputili smo zahtev UEFA-i, kao i zahtev FIFA-i da se prekinu nezakonite radnje srpske zajednice i preko UEFA-e smo srpskom savezu poručili da ćemo da sprečimo ovu pojavu. U stvarnosti, to je događaj koji se radi više na papiru, pompezno nego što se sve te stvarne aktivnosti odvijaju“, rekao je Ademi.

Predsednik Košarkaškog saveza Kosova je rekao da trenutno ne postoji nijedan košarkaški klub koji okuplja Srbe, a koji je član ovog saveza, dodavši da je institucija koju vodi spremna da subvencioniše srpske sportske klubove.

Ali, ako ni ovi napori Ministarstva sporta i sportskih saveza ne daju tražene rezultate, onda će se na svaku nelegalnu sportsku aktivnost na Kosovu primeniti kaznene mere, potvrđeno je na sastanku, prenoci Kosovopress. Zamenica ministra Osmani kaže da ukoliko srpski sportski klubovi nastave da sprovode aktivnosti van zakonskog okvira sporta na Kosovu, biće na adekvatan način sankcionisani.

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Adei je zatražio intervenciju policije prilikom svakog pokušaja organizacije, kako je rekao, “nelegalnih sportskih aktivnosti”, poručivši da će policija i pogranična policija Kosova redovno biti obaveštena o organizovanom dolasku ili odlasku srpskih sportskih klubova, na il isa Kosova.

Izvor: Kosovopress
%d bloggers like this: