fbpx

Kurti i Rama o ujedinjenju: Da, možda, ne

Vlade Kosova i Albanije potpisale su na zajedničkoj sednici 13 sporazuma, kojima će, između ostalog, olakšati procedure za dobijanje boravišnih dozvola i za zaposlenje na jednoj ili drugoj teritoriji, formiraće zajedničku komisiju za brigu o kulturnoj baštini, ali će započeti i izgradnju pruge Priština – Drač.  Referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova bio je neizostavna tema.

Sedma zajednička sednica dveju vlada, potvrdila je da i pored poremećenih odnosa između premijera Albanije Edija Rame i njegovog kosovskog kolege Aljbina Kurtija, zbog saradnje Tirane i Beograda po pitanju Otvorenog Balkana, nije promenila ideju da su Albanci sa obe strane granice odavno spremni za ujedinjenje.

“Čini mi se da je više pitanje nerazumevanja nego nesporazuma kada je reč o ujedinjenju Albanaca. To nije nešto što biramo ili ne. Dakle, to je kolektivna namera koja nas bira ili ne. Dakle, ne možemo da odlučujemo o takvim istorijskim procesima i da određujemo datume i načine”, izjavio je Kurti na konferenciji sa Ramom.

Za Ramu je pitanje o ujedinjenju provokativno.

“Ako me pitate u hipotezi o mirnom referendumu za ujedinjenje Albanije sa Kosovom, prekršio bih Zakon o tajnosti glasanja i glasao bih otvoreno sa `da`. Sad, ako me pitate da li će se to desiti ili ne, pošto me provocirate, i ja provociram i kažem da će se to desiti. Ne znam kada će se desiti i kako, ali da će se to desiti jednog dana, ja kažem, da desiće se”, rekao je Rama.

Ujedinjenje Kosova i Albanije je bila tema i razgovora prethodnih vlada.

“Tu nema ničeg konkretnog, to je bilo samo pitanje novinara, jer je slično bilo postvljeno Aljbinu Kurtiju pre nekoliko dana. Isto su pitali premijera Albanije gospodina Ramu. Što je najvažnije, nema nijednog konkretnog koraka prem referendumu, ni ujedinjenju”, kazao je direktor portala Demokracia.com i bivši savetnik Hašima Tačija Ardian Arifaj. Na pitanje da li će ih biti, Arifaj je odgovorio da niko ne može to da tvrdi sa sigurnošću.

Za građane, sa jedne i druge strane, od ujedinjenja važnija je sloboda kretanja.

“Za građane Kosova i Albanije najvažniji je sporazum o prelasku granice između dve zemlje. Od leta naredne godine tu će biti uspostavljene kamere i automobili neće morati da se zaustavljaju, već će sve kamera snimiti. To je nešto kao što ste videli u Evropskoj uniji i to će olakšati putavanja i iz Kosova u Albaniju, i iz Albanije na Kosovo”, dodao je Arifaj.

Dok se Albancima dozvoljava, makar i fiktivno ujedinjenje, Srbima na Kosovu i Metohiji se nižu zabrane. Najnovija od njih je da će se uskoro, kako je najavila zamenica ministra za sport, Daulina Osmani, Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, zabraniti sportska nadmetanja u okviru sportskih saveza Srbije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: