fbpx

Najava o potencijalnom terorističkom napadu na Kosovu, ima li razloga za strah

Илустрација Фото: Pixabay, Geralt

Илустрација Фото: Pixabay, Geralt

Posle napada na školski autobus u reonu Dečana, u medijima na albanskom kruže vesti da su na Kosovu i Metohiji mogući teroristički napadi, pa su tako pojedine ambasade izdale upozorenja zaposlenima da izbegavaju gužve i velike tržne centre. Mišljenja eksperata za bezbednost podeljena su, dok jedni smatraju da je u pitanju ozbiljna pretnja, drugi misle da je Kosovo, za sada, bezbedno područje.

Na zvaničnom sajtu Stejt departmenta za putovanja, 22. novembra je izdata preporuka da građani SAD-a razmisle o putovanju na Kosovo zbog COVIDA-19, ali i da budu oprezni zbog eventualne mogućnosti terorističkog napada.

“Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo. Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljajući turističke lokacije, saobraćajna čvorišta, pijace/tržne centre, objekte lokalne samouprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine”, navedeno je na sajtu travel.state.gov.

Pojedine međunarodne institucije takođe su izdale upozorenja svojim zaposlenima da je moguće da do terorističkog napada dođe do 30. novembra, međutim, nismo uspeli da saznamo više detalja o tome. Poznavaoci bezbednosne situacije tvrde da takve informacije treba primiti sa rezervom.

“Tvrdim, to je moje mišljenje, ali uvek sa rezervom, i uvek se obazirem na izjave organa bezbednosti, da trenutno na Kosovu nema ni najmanje indicije u organizovanju ili izvršenju nekog terorističkog napada”, smatra ekspert za bezbednost Agim Musljiu.

Agim Musljiu
Foto: N. Milosavljević

S druge strane, njegov kolega Nuredin Ibiši Ljeka ističe da ovakvu vrstu najave treba shvatiti kao pretnju po bezbednost.

“To treba shvatiti kao ozbiljnu pretnju, iz razloga što je reč ili o usamljenim vukovima ili uspavanim odredištima terorističkih grupa koje su se izgubile, kao recimo formacije u Siriji i Iraku. Policija kosova je preduzela neophodne mere, i preventivne, i druge poput pokrivanja ovih mesta”, istakao je Ljeka.

Nuerdin Ibiši Ljeka
Foto: N. Milosavljević

U pisanoj izjavi za Prvu televiziju, na pitanje da li Policija Kosova ima saznanja u vezi s potencijalnim napadom, usledio je odgovor, samo na albanskom.

“Kosovska policija je institucija za sprovođenje zakona i deluje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koja se bavi bilo kojom informacijom ili pitanjem koje se odnosi na delokrug policije. U zavisnosti od prirode informacija i ishoda nalaza, svoje operativne radnje preduzima u saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, u interesu održavanja javnog reda i bezbednosti u zemlji”, navodi se u pisanom saopštenju Policije Kosova.

Rizična su ona mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, pa su prepruke sledeće:

“Treba sva ona sumnjiva mesta, sumnjive postupke, predmete koje negde mogu biti ostavljeni, torbe, ili druge stvari, prijaviti Policiji kako bi se pravovremeno sprečili teroristički napadi”, dodao je Ljeka.

Podsećamo da je prošle godine u novembru, upravo Albanac u terorističkom napadu u centru Beča ubio čevoro ljudi, dok je početkom oktobra ove godine, Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor za pet osoba koje su 10. oktobra uhapšene zbog planiranja terorističkog napada na Kosovu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: