fbpx

U Gračanici počeo deseti GRAFEST

GРАФЕСТ

Deseti po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST počeo je danas u Gračanici. Festival će trajati do 1. decembra, a organizuje ga Dom kulture “Gračanica”. Pored Gračance, festival će se održati i u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Jubilarno deseto izdanje ovog festivala otvorio je film Mila Raua „Novo jevanđelje“. Dok se u takmičarskom programu tokom dana predstavljaju autori sa Kosova i Metohije, ali i oni čija se ostvarenja bave Kosovom i Metohijom, svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama.

Ovogodišnji članovi žirija su producent i predsednik Udruženja „DokSrbija“ Miloš Ivanović, reditelj Boris Mitić, novinarka Ivana Vanovac i novinar i publicista Đorđe Jevtić, a nagrade će biti dodeljene zadnjeg dana festivala 1. decembra.

“Mi volimo da verujemo da postoji budućnost dokumentarnog filma, da je blistava da tako kažem, jer dokumentarni film svuda u svetu je sve popularniji i sve je veća produkcija dokumentarnog filma, sve ozbiljnija, a isto tako i u Centralnoj Srbiji, a koliko čujemo isto i ovde kod vas”, rekla je novinarima direktorka Beldocs festivala, Mara Prohaska Marković.

Pokrovitelji GRAFEST-a su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, uz obavezno poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Ana Marković
%d bloggers like this: