fbpx

Baškim Jašari novi komadant KBS-a

General pukovnik Rahman Rama podneo je ostavku na mesto komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga, prenose mediji na albanskom. Iz predsedništva je saopšteno da je na tu dužnost danas imenovan general major Baškim Jašari.

Mediji iz Prištine pišu da je procedura za Raminu smenu pokrenuta pre dva meseca, nakon sukoba sa ministrom odbrane Armendom Mehajem, te da je do sukoba došlo 18. septembra, dve noći pre akcije Kosovske policije na severu za uspostavljanje reciprociteta na srpske registarske tablice.

Mediji su tada objavili da je Mehaj zatražio od komandanta KBS-a da ofarba četiri američka vojna oklopna vozila u plavo, uz obrazloženje da će biti koristišćena kao podrška policijskoj akciji na severu Kosova, što je Rama odbio. Iz Vašingtona su kasnije zvanično saopštili da takva praksa nije dozvoljena u okviru sporazuma o isporuci vozila iz Sjedinjenih Američkih Država.

Novi komadant KBS-a iz porodice Jašari

Kosovska predsednica imenovala je danas Baškima Jašarija na ovu dužnost i kako se saopšteno iz Predsedništva Kosova, imenovanje je izvršeno onako kako predviđa Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, na predlog i preporuku ministra odbrane, Armenda Mehaja i premijera Kosova, Aljbina Kurtija.

Uoči imenovanja novog komadanta KBS-a, Osmani je razrešila dužnosti Rahmana Ramu, koji je prethodno podneo ostavku.

Baškim Jašari je unuk brata Adema Jašarija, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao osnivač Oslobodilačke vojske Kosova.

Ana Marković
%d bloggers like this: