fbpx

Baškim Jašari novi komadant KBS-a

Генерал пуковник Рахман Рама поднео је оставку на место команданта Косовских безбедносних снага, преносе медији на албанском. Из председништва је саопштено да је на ту дужност данас именован генерал мајор Башким Јашари.

Медији из Приштине пишу да је процедура за Рамину смену покренута пре два месеца, након сукоба са министром одбране Армендом Мехајем, те да је до сукоба дошло 18. септембра, две ноћи пре акције Косовске полиције на северу за успостављање реципроцитета на српске регистарске таблице.

Медији су тада објавили да је Мехај затражио од команданта КБС-а да офарба четири америчка војна оклопна возила у плаво, уз образложење да ће бити користишћена као подршка полицијској акцији на северу Косова, што је Рама одбио. Из Вашингтона су касније званично саопштили да таква пракса није дозвољена у оквиру споразума о испоруци возила из Сједињених Америчких Држава.

Нови комадант КБС-а из породице Јашари

Косовска председница именовала је данас Башкима Јашарија на ову дужност и како се саопштено из Председништва Косова, именовање је извршено онако како предвиђа Закон о косовским безбедносним снагама, на предлог и препоруку министра одбране, Арменда Мехаја и премијера Косова, Аљбина Куртија.

Уочи именовања новог комаданта КБС-а, Османи је разрешила дужности Рахмана Раму, који је претходно поднео оставку.

Башким Јашари је унук брата Адема Јашарија, који је овдашњој јавности познат као оснивач Ослободилачке војске Косова.

Ана Марковић
%d bloggers like this: