fbpx

Spomenik litijama u Crnoj Gori

Споменик литијама Фото: Драган Раденовић

Vajar Dragan Radenović napravio je spomenik litijama u Crnoj Gori koji prikazuje mitropolite Amfilohija i Joanikija, igumaniju Angelinu i kumu baženopočivšeg mitropolita Amfilohija Unu.

„Ovaj rad koji ste videli ’Litije 2020’ godine je posvećen pre svega blaženopočivšem Amfilohiju Radoviću, mitropolitu Crnogorsko primorskom i njegovom nasledniku mitropolitu novom Joanikiju Micoviću. Pored njih dvojice tu je igumanija manastira i mala unuka Amfilohijeva. To su poželeli prvo nastavnici Berana i Andrijevice i ja sam na molbu njihovu i molbu monaha Đurđevih StupoĐva i crkve Svetevr Trojice napravio taj rad koji sada vidite“, kaže Radenović za Radio Goraždevac.

Ovaj rad karakteriše duboki figuralni reljef koji je odliven u bronzi a karakterišu ga posebni motivi i simbolika istrajnosti.

„On bi trebao da bude visok šest metara, s tim što neposredna skulptura treba da ima karakter reljefa, dubokog reljefa. Izgled njihove skulpture nagoveštava trajanje ideje pravoslavlja, trajanje uopšte ideje litija koje su pomerile jedan istorijski trenutak u ispravnom pravcu, na putu onih koji su želeli da pravosalavlje bude ono što je okosnica životu našem i našoj perspektivi i budućnosti“, rekao je Radenović.

Istaknuti srpski vajar Dragan Radenović nije otktio u kojem gradu će spomenik biti postavljen. Radenović koji je magistar umetnosti i doktor filozofije, vuče korene iz metohijskih krajeva.

Izvor: Radio Goraždevac
%d bloggers like this: