fbpx

Zemlje KVINTE Vladi za zemljište Manastira Dečane: Poštujte odluku Ustavnog Suda!

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država ponovo su izdali zajedničko saopštenje u kojem izražavaju zabrinutost i zahtevaju uknjižbu zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustava iz 2016. godine.

„Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti što uprkos kontinuiranom ohrabrenju međunarodne zajednice i samog kosovskog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonsku registraciju zemljišta manastira Dečana u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da nesprovođenje ove odluke podriva posvećenost sprovođenju vladavine prava i smatra se neodgovornim za demokratsku konsolidaciju.

„Nesprovođenje ove odluke i drugih sudskih odluka podriva posvećenost vlade sprovođenju vladavine prava i njenom poštovanju nezavisnog pravosuđa. Sprovođenje ovih odluka predstavlja fundamentalnu demokratsku odgovornost neophodnu za demokratsku konsolidaciju Kosova i njegovu buducću evroatlantsku integraciju. Zbog toga, još jednom apelujemo na Vladu Kosova da ostavi po strani političke nesuglasice, da prihvati svoje demokratske odgovornosti i da u potpunosti sprovede sve odluke Suda“, zaključuje se u saopštenju.

%d bloggers like this: