Izložba „Vek i po srpske škole glume” u Gračanici

Povodom jubileja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji u petak sa početkom u 19 časova, u Galeriji Doma kulture “Gračanica” biće otvorena izložba „Vek i po srpske škole glume” autora Pavla Lazića, višeg umetničkog saradnika na katedri glume, saopšteno je iz Doma kulture. Izložbu organizuju Dom kulture Gračanica, Ansambl „Venac“, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici.

Kako se navodi, izložba „Vek i po srpske škole glume” kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole, koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Iz Doma kulture poručuju da će nakon otvaranja izložbe Doc. dr Nemanja Savković sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održati predavanje na temu „Srpska glumačka pedagogija u XX i XXI veku”.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.