fbpx

Još jedna nagrada Gračanici Onlajn

Ана Марковић и Ивана Вановац Фото: В.Ћуп

Treća nagrada na jubilarnom, desetom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma i televizijske kratke forme, pripala je ekipi Gračanice Onlajn. Novinarka našeg portala i dopisnica Prve i televizije B92, Ana Marković, nagrađena je za reportažu „Zaboravljeni“. U konkurenciji 35 radova, Ana je nagrađena za priču o Zorici i Dragiši Petrović iz Gračanice, čija su deca Marija i Nikola ubijeni u Nato agresiji u selu Lužane u blizini Podujeva.

“Reportaža govori o nesreći porodice Petrović, čija su deca krenula kući, a kojoj su nato bombe prekinule detinjstvo. Priča je tužna, govori o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, posebno o porodici Petrović koje se, kako su nam sami rekli, retko ko seti. Mi smo pokušali da kroz njihovu priču podsetimo na sve one koji su stradali na Kosovu i Metohiji samo zato što su Srbi”, rekla je Marković i dodala:

“Ovo jeste nagrada koja je uručena meni, ali je ovo nagrada našeg tima, moje majke i naše mentorke Anđelke Ćup, moje koleginice Milene Maksimović, snimatelja Nikole Milosavljevića i montažera Vladislava Ćupa”.

Dobitnici nagrade Foto: V.Ćup

Drugu nagradu na ovogodišnjem Grafestu je osvojila Radmila Todić Vulićević, a prvonagrađeni je Rastko Šejić iz Kuršumlije.

„10 godina Udruženje `Šta hoćeš` za Radio televiziju Srbije kao ekskluzivno pravo proizvodi seriju koja se zove `Na veslu priču`, koja je već umešala nekih 80 književnika sa našeg govornog područja, iz Srbije i Crne Gore i imali smo tu čast i mogućnost u nekim nemogućim uslovima i nemogućem trenutku da nas ugoste ljudi ovde i da snimamo nekih šest super autora različitih generacija, različitih polova koji su ispričali svoje priče, svoje viđenje sveta. Oni su u šest pojedinačnih epizoda ispričali šest svojih umetničkih priča, a u ovome filmu oni su uporedili svoje mišljenje o modernom svetu, o stvaralaštvu, o onome kuda ide svet, i o svom životu, i to je dramaturgija situacije“, istakao je autor.

Foto: V.Ćup

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST trajao je tri dana, a pored Gračanice održan je i u Kosovskoj Mitrovici, u Privatno kulturnom centru „Akvarijus“.

Festival se održava uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

%d bloggers like this: