fbpx

Petković sa Pinterom i dijalogu: Zbog neodgovornog ponašanja Prištine, izostali razgovori

Атила Пинтер и Петар Петковић Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o toku dijaloga Beograda i Prištine i perspektivama za nastavak razgovora u Briselu.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petković je na početku sastanka ocenio da je iskreno prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, kao i saradnja dve države u svim sferama, posebno ekonomskim, na najvišem nivou do sada, zahvaljujući kako je rekao, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu.

Direktor Petar Petković je sagovornika upoznao sa poslednjom rundom razgovora u Briselu, istakavši da je “prištinska delegacija ponovo nastavila sa praksom opstruiranja dijaloga, odbivši da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, a ovoga puta i o pitanjima koja se tiču energetike, što srpska strana trenutno smatra urgentnim pitanjima”.

“Zbog neodgovornog ponašanja Prištine, izostali su direktni razgovori dve delagacije, već su samo održani bilateralni razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom”, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je zadovoljstvo što je u ovako ozbiljnim momentima po bezbednost na KiM dužnost komandanta KFOR-a preuzeo brigadni general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, „sasvim smo sigurni, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković.

Petković je posebno je skrenuo pažnju na nedavnu “opasnu izjavu Aljbina Kurtija o stvaranju Velike Albanije”, što kako je kazao, predstavlja direktan poziv na “destabilizaciju prilika u pokrajini, ali i u celom region”.

“Beograd će ostati dosledno opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica, ali je neophodno da Priština prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog dijaloga, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: