fbpx

Čak 45 preminulih u Srbiji, u albanskim sredinama na KiM nema žrtava COVIDA-19

Илустрација фото: pixabay/geralt

Još 45 osoba je preminulo od posledica korona virusa u poslednja 24 časa u Srbiji, a od 14.884 testirana uzorka je registrovan još 1.801 novi slučaj zaraze korona virusom, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Na bolničkom lečenju se nalazi 3.681, a na respiratorima još 172 pacijenta. Od početka epidemije, u Srbiji su testirana 6.860.373 uzorka, registrovano je 1.260.806 zaraženih korona virusom, od kojih je od COVIDA-19 preminulo 11.837 osoba.

Nema preminulih u poslednja 24 sata od COVIDA-19 u albanskim sredinama na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova. Od 1.162 testirana uzorka je registrovano 13 novih slučajeva zaraze, a u istom periodu je izlečeno devet pacijenata.

Od početka epidemije, u albanskim sredinama na Kosovu je testirano 1.319.420 uzoraka, registrovano je 161.128 zaraženih osoba, od kojih su 2.984 osobe preminule, dok je trenutno 324 aktivna slučaja zaraze.


Krizni štab opštine Gračanica obaveštava javnost da od ponedeljka 6. decembra na snagu stupaju nove anti-kovid mere, prenosi portal Naša Gračanica. Policijski čas ostaje na snazi dok je za rad u javnim i privatnim institucijama neophodna potpuna vakcinacija protiv COVIDA-19.

U najnovijoj odluci, u tački koja se odnosi na zaštitu na radu, za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti potreban je dokaz o vakcinaciji sa dve doze. Ukoliko ste primili jednu dozu, neophodan je i negativan PSR test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da ste vakcinu primili u poslednje četiri sedmice. Takođe, uz dokaz da ste se vakcinisali jednom dozom moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan PSR test ne ranije od 21. dana i ne stariji od 180 dana.

Iste mere odnose se, kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima, kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koja rade sa strankama.

I novim merama obavezno je nošenje maske, osim kada se u automobilu vozite sami ili sa članovima porodice ili dok trčite i vežbate. U javnom prevozu, osoblje i putnici moraju da poseduju potvrdu da nemaju koronavirus, a taksijem mogu da putuju samo dva putnika.

Još uvek je ograničeno i kretanje, te je ono zabranjeno od ponoći do pet ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Restoranima je dozvoljeno da rade sa 50 odsto popunjenog kapaciteta u zatvorenom prostoru, a pružanje usluga od pet do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30 časova. I dalje je zabranjen rad noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, venčanja i svih drugih porodičnih slavlja.

Korisnici socijalnih i penzionih programa oslobođeni su redovnog javljanja na svakih šest meseci.

Sahrane su dozvoljene samo uz članove uže porodice, vodeći računa o udaljenosti od jednog metra, zaključuje se u saopštenju.


A.Ć.

%d bloggers like this: