fbpx

Izložba „Vek i po škole glume u Srbiji“ otvorena u Gračanici

Фото: Грачаница онлајн

Povodom obeležavanja jubileja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji u Gračanici je otvorena izložba „Vek i po srpske škole glume” autora Pavla Lazića. Ova izložba kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole. Pored Doma kulture „Gračanica“, organizatori su Nacionalni ansambal narodnih pesama i igara „Venac“ iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, Fakultet dramskih umetnosti Beograd i Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Na otvaranju izložbe, profesorica Fakulteta umetnosti iz Prištine, Vera Obradović, uručila je zahvalnice direktorici ansambla „Venac“ Snežani Jovanović i direktoru Doma kulture „Gračanica“ Živojinu Rakočeviću, a doc. dr Nemanja Savković sa Fakulteta umetnosti održao je predavanje na temu „Srpska glumačka pedagogija u XX i XXI veku”.

Festival scenskog pokreta i koreodrame počeo je 3. novembra u Kosovskoj Mitrovici, dok je izložba „Vek i po srpske škole glume“ otvorena 6. novembra u Galeriji Fakulteta umetnosti u tom gradu. Zatim je 22. novembra otvorena u Zubinom Potoku, a danas je stigla u Gračanicu.

„Za narod koji obeležava osam vekova svoje crkve, svoje škole, svoje duhovnosti, vek i po možda ne mora da bude nešto Bog zna kako veliko. Međutim, važno je znati da je ovo relativno mlada umetnost i da je u njoj srpski narod u dosta složenim uslovima u kojima je živeo, vrlo brzo prepoznao značajno sredstvo, kojim je uspostavljena nacionalna integracija, kojima je pružen otpor asmilaciji u neke druge kulture i veoma je značajno to da je veoma brzo shvaćen značaj kvalitetne, dobro osmišljene obuke školovanja ove vrste stručnjaka“, rekao je dr. Saša Sailović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Sailović je dodao i će se izložba nastaviti i u Centralnoj Srbiji, ali i u inostranstvu.

Jedan od organizatora ove izložbe, Ansambl „Venac“ predstavio je večeras koreodramski prikaz doseljavanja i pokrštavanja Srba na prostoru Kosova i Metohije.

„Vezano za „Vek i po glume u Srbiji“, povezali smo te neke dramske delove koji pričaju onu epsku priču o Srbima, srpskoj tradiciji i istoriji. I povezali smo ustvari Gračanicu sa jednom umetničkom vizijom zaveštanja Stevana Nemanje koje je napisao Mile Medić i to smo sve povezali u jednu priču doseljavanje na ove prostore, pokrštavanje oko tog simbola simboličnog krsta napravljenog od dva hrastova drveta, odnosno dve hrastove grane. I na kraju smo videli jednu igru koju mi eto tako slobodno umetnički nazivamo arhaična ženska igra iz Gračanice koja je isto na principu nekih ostataka naše tradicije, ustvari izmaštana jedna Kosovka devojka koja igra na Kosovu polju“, ispričao je za naš portal šef umetničkog sektora „Venca“, Miloš Cile Mitić.

Mitić je takođe istakao da Ansambl „Venac“ već godinama pokušava da nađe pravac kuda bi trebalo razvijati nadalje scensku narodnu igru.

„Odnosno da razvijemo umetničku igru inspirisanu narodnom igrom i tradicijom i pošto se bavimo scenom svakako smo to povezali i sa dramskim umetnostima audio vizuelnim umetnostima. U stvari onako kako je zamišljen scenski folklor jeste taj plesni teatar i mi smo to probali, pogotovo što je sve ovo u sklopu Festivala scenskog pokreta i koreodrame“, kazao je šef umetničkog sektora „Venca“.

Celokupan događaj izveden je kao završnica ovogodišnjeg, prvog po redu, Festivala scenskog pokreta i koreodrame koji je organizovao Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, a pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Ana Marković
%d bloggers like this: