fbpx

Petković: U monologu koji bi da vodi Kurti nema mesta formiranju ZSO

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“To što je Aljbin Kurti prinuđen da čeka pred vratima Vašingtona, ne znači da će brže dobiti vizu za SAD ako napadne zvanični Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, zbog saradnje sa Rusijom”, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nakon intervjua kosovskog premijera podgoričkoj “Pobjedi”.

Petković ističe da je ugled Srbije u međunarodnoj areni izgrađen “kredibilnom i odgovornom politikom predsednika Vučića”, te da ničim ne može biti poljuljan, “a ponajmanje Kurtijevim naručenim intervjuima i političkim pamfletima”.

“Samo je u paralelnoj realnosti, u kojoj živi Aljbin Kurti, moguće optužiti Beograd da u region izvozi nestabilnost, jer je upravo on taj koji svojim jednostranim, nasilnim akcijama i zapaljivim izjavama narušava teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire”, navodi se u saopštenju.

Takođe, Petković je naveo da, za razliku od Prištine, koja kako je rekao, u region izvozi “politiku terorizma, nestabilnosti i zveckanja oružjem”, Beograd je regionu donirao na hiljade vakcina i testova protiv virusa COVID-19, “više puta prema svojim susedima iskazavši solidarnost u slučaju vanrednih situacija, uz aktivno učešće u inicijativi `Otvoreni Balkan` kojoj je cilj zajedničko povezivanje”.

“Nema sumnje da u monologu, koji bi da vodi Kurti, nema mesta formiranju Zajednice srpskih opština, niti razgovora o normalizaciji odnosa i pitanjima od interesa za narod Kosova i Metohije, ali ima pretnji ratom i oklopnim vozilima koja bi da šalje u srpske sredine”, dodao je Petković.

Istakao je da je sve više “glasova koji Kurtiju poručuju da je potrošio sve kredite i da je vreme da počne da sprovodi potpisane sporazume”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: