fbpx

U opštini Gračanica za vikend troje novoobolelih, stupile na snagu nove mere

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Tokom proteklog vikenda na teritoriji opštine Gračanica korona virus otkriven je kod tri osobe, saopšteno je iz Kriznog štaba. Na celoj teritoriji Kosova od danas se primenjuju nove protivepidemijske mere.

Uz podsećanje da su od danas na snazi nove anti-kovid mere, krizni štab je još jednom pozvao na njihovo poštovanje i odgovornost svakog pojedinca.

U najnovijoj odluci, u tački koja se odnosi na zaštitu na radu, za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti neophodan je dokaz o vakcinaciji sa dve doze. Za sve one koji su se vakcinisali jednom dozom neophodan je i negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da je osoba vakcinu primili u poslednje četiri sedmice, takođe, moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan PCR test ne ranije od 21-nog dana i ne stariji od 180 dana.

Iste mere odnose se kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koje radi sa strankama.

Još uvek je ograničeno i kretanje, te je ono zabranjeno od ponoći do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Stupile na snagu nove mere

Na celoj teritoriji Kosova od danas se primenjuju nove protivepidemijske mere. Iako je situacija na Kosovu zvanično izuzetno povoljna, te je broj dnevnoinficiranih jednocifren, usled širenja novog soja koronavirusa – Omikron u više zemalja širom svetu, Kurtijeva vlada odlučila je da zadrži prethodno uvedene mere, pa čak uvede i strožije. Ostaje policijski čas od ponoći do 5 ujutru, maske su i dalje obavezne, osim kada se vozite sami ili ste sa članovima porodice u automobilu, dok trčite i vežbate ili dok jedete ili pijete.

I dalje je zabranjen rad noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, venčanja, veridbi, porodičnih i društvenih žurki. Ugostiteljskim objektima se dozvoljava da rade sa 50 odsto popunjenošću kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 odsto na otvorenom. Pružanje usluga dozvoljeno je od 5 do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30. Ujedno, od sada samo dva putnika mogu da putuju taksijem, dok u javnom prevozu putnici i osoblje moraju da poseduju jednu od potvrda da nemaju koronavirus, odnosno da nisu oboleli od kovida 19.

Kosovska vlada je takođe odlučila da uvede meru koja će stupiti na snagu od 3. januara a odnosi se na ulazak na Kosovo. Od tada će svi morati da imaju dokaz o vakcinaciji sa dve doze. A do3. januara, za ulazak je osim dokaza o vakcinaciji sa dve doze, dozvoljena još i mogućnost ulaska sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati, ali uz potvrdu o jednoj dozi vakcine – ne starijoj od četiri nedelje, ili – potvrda o jednoj dozi vakcine zajedno sa dokazom da je osoba preležala kovid 19 (pozitivni PCR test ne raniji od 21 dana i ne stariji od 180 dana). Novina je i to da su iz ovih mera za ulazak izuzeta deca do 12 godina starosti, a ne 16, kako je prethodno bilo.

Izvor: Gračanica onlajn, Kossev
%d bloggers like this: