fbpx

Gračanica: “Gospon tamburaši” predstavili tamburu uz spretne pokrete članova ansambla “Venac”

Детаљ са радионице Фото: В.Ћуп

U Gračanici je večeras održana javna radionica i promocija tamburaške prakse kao elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa. Zvuci tambure “Gospon tamburaša” iz Novog Sada i spretni pokreti članova Nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” prisutne su razgalili i bogatim repertoarom “prošetali” od Banata, preko Šumadije, pa sve do Vranja. 

Tambura je od pre mesec dana na inicijativu Muzeja Vojvodine, u saradnji sa Fakultetom muzičkih umetnosti iz Beograda, Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije i Savezom tamburaških društava uvrštena u 54. element Nacionalnog kulturnog nasleđa. A otuda i ideja da se ovaj instrument, koji se vezuje za sever Srbije, zasvira u Gračanici.

„U okviru te misije širenja tambure, odnosno popularisanja tambure, ona se naravno zasniva na tradiciji, ali mora da ide u korak s vremenom, prva u nizu aktivnosti, sticajem okolnosti, bila je ovde u Gračanici“, rekao je Bojan Trenkić iz tamburaškog orkestra „Gospon tamburaši“, kojima je kako smo večeras saznali, ime nadenuo Đorđe Balašević.

Gospon tamburaši
Foto: V.Ćup

Prisutni su uživali uz bogat repertoar, koji su igrom pratili članovi ansambla „Venac“, od tradicionalnih pesama i igara Vojvodine, pa do onih sa juga Srbije, iz Vranja, Niša…

“Prvi put smo na Kosovu i Metohiji, prvi put u Gračanici. Videli smo prelep manastir, bili smo danas i na Gazimestanu, a čast i zadovoljstvo mi je da smo večeras prisustvovali radionici predstavljanja tambura u okviru jedne misije da tamburu vratimo na neka mesta, gde je ona ranije i bila”, dodao je Trenkić.

Gospon tamburaši i članovi Venca
Foto: V.Ćup

Na ideju da spoji „Venac“ i tambure došla je direktorica ovog ansambla Snežana Jovanović pre godinu i po dana.

„Kada sam sa jednim od članova Umetničkog saveta Zdravkom Ranisavljevićem govorila o tome da kaval, za koji smo počeli radionicu u Gračanici, prenesemo u Vojvodinu, istovremenao je počela priprema upisa tambure u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, došli smo do te ideje da tambure zasviraju i ovde na Kosovu i Metohiji, te da odmah nakon upisa krenemo sa radionicama ovde u Gračanici. I otuda jedno koncertno predstavljanje, odnosno javna prezentacija tambure“, istakla je Jovanovićeva.

Članovi ansambla „Venac“ su večeras po prvi put zaigrali i uz tradicionalnu muziku Vojvodine.

Gospon tamburaši
Foto: V.Ćup

„Upravo je to ono što ćemo pokušati da uradimo i neka je ideja da ansambl Venac pokaže da može da odigra i nešto što nije samo Kosovo i Metohija. Ovo što ste videli jeste taj mali, minijaturni, splet igara sa prostora Banata. Mi smo ovom radionicom hteli da prikažemo Vojvodini, severnoj pokrajni, nematerijlno nasleđe sa prostora KiM“, istakao je šef umetničkog sektora u Ansamblu Miloš Cile Mitić.

Kako su „Gospon tamburaši“ prvi put na Kosovu i Metohiji, odlaze kažu, puni lepih utisaka, i uz obećanja, da će ponovo doći.

„Svi smo osetili, zaista, neke posebne emocije, prvi put smo ovde, ali je što ono kažu, Kosovo i Metohija srce Srbije, zaista nešto posebno. Publika je bila sjajna i iskreno se nadam da ćemo ponovo doći i izvoditi ovde“, kazao je Milan Gluvajić.

„Utisci su fenomenalni, gostoprimstvo je bilo sjajno i jedva čekamo da se vratimo i sviramo ovde“, dodao je Milan Vlaški.

Radionica je bila humanitarnog karaktera. Prikupljeni novac namenjen je za lečenje Anđelije Kitanović i Uroša Petrovića iz Kosovskog Pomoravlja.

Pokrovitelj radionice je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: