fbpx

Sankcije SAD za 16 lica, između ostalih Veselinoviću i Radoičiću

Илустрација Фото: Pixabay, DWilliam

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) uvela je sankcije pojedinim licima, od ukupno 16 njih, koliko je na listi 13 je sa Kosova i Metohije, a troje iz Salvadora. Imena koja su privukla pažnju javnosti su: Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Lica koje se nalaze na listi sankcija Ministarstva finansija SAD su: Željko i Andrija Bojić, Milan Mihajlović, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Miljan i Miljojko Radisavljević, Milan Radoičić, Marko Rošić, Radule Stević, Žarko i Zvonko Veselinović i Srđan Vulović.

Takođe, na spisku su i firme koje se povezuju sa pomenutim imenima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući sankcije SAD braći Veselinović i Milanu Radoičiću, istakao da će nadležni organi u sekundi sve ispitati „ukoliko postoje ozbiljne optužbe“.

Sa druge strane, kosovska predsednica i premijer, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, pozdravili su odluku SAD.

„Pozdravljam sankcije SAD Veselinoviću i njegovoj međunarodnoj organizovanoj kriminalnoj grupi sa severa Kosova. Institucije pod zastavom Kosova su u potpunosti posvećene vladavini zakona i sarađivaće sa Sjedinjenim Državama kako bi osigurale da naš region ne postane sigurno utočište za takve kriminalne grupe“, napisala je Osmani na Tviteru.

„Odgovorna za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu pravde i prava, slobode i dobra građana“, napisao je Kurti.

Borelj: Sankcije važan korak u borbi protiv organizovanog kriminala na ZB

Određivanje sankcija pojedinim licima od strane SAD je važan korak u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

“Uklanjanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi bezbednosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u celom regionu. EU je u potpunosti angažovana na ostvarivanju ovog zajedničkog cilja”, napisoa je Borelj na Tviteru.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: