fbpx

Gračanica: U ponedeljak izložba skulptura Svetomira Arsića Basare

Светомир Арсић Басара Фото: Дом културе Грачаница

Dom kulture “Gračanica”, Galerija umetnosti Priština-Gračanica i Srpska akademija nauka i umetnosti organizuju izložbu skulptura istaknutog umetnika i akademika Svetomira Arsića Basare. Svečano otvranje izložbe je 13. decembra, u 19:00 časova, u Galeriji gračaničkog Doma kulture.      

“Ovo je prva samostalna izložba akademika Basare u Gračanici u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija. Izložba se organizuje u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina”, navodi se u saopštenju Doma kulture.

Na izložbi će biti predstavljeno devet skulptura iz nekoliko ciklusa i primeri pojedinačnih skulptura na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine.

Skulpture su izrađene u kombinovanoj tehnici – drvo i metal i tehnici bronze.

Autor postavke je Žaklina Marković, kustos Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Ona u uvodnom tekstu koji prati ovu izložbu kaže sledeće:

„Svetomir Arsić Basara osuđen na samostalnost, sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njegovo stvaralaštvo odraz je snage i doslednosti, jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX veka“

Književnik Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica u autorskom tekstu kataloga navodi:

“Svetislava Arsića Basaru, dečaka čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, dvadeset godina je čekala Gračanica. Sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Stefana Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti.“

Pokrovitelji izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: