fbpx

Kurti: Radimo na ublažavanju energetske krize

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je na plenarnoj sednici Skupštine da radi na ublažavanju energetske krize koja je zahvatila Kosovo.

Prethodno je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj upitao kosovskog premijera kako će rešiti problem sa strujom. On je naglasio da će sa padom temperature Kosovo ući u energetsku krizu.

S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da radi na ublažavanju energetske krize na Kosovu.

„Na poslednjoj sednici Vlade osvrnuli smo se na energetsku krizu koja nam je zakucala na vrata, ali smo poslednji koji nas kriza zahvata. Zemlje u regionu već dugo imaju ovu krizu. Istina je da kupujemo skupu energiju, a prodajemo je jeftino. Distributivna mreža i proizvodni kapaciteti na Kosovu su zastareli i amortizovani, a potrošnja energije je povećana. Pretpostavimo da smo danas u 8 sati ujutru proizveli 720 megavata, a potrošnja ujutru je bila preko 1.000 megavata. Potrošnja je mnogo veća zbog zimske sezone, ali i našeg načina života organizovanog kroz grejanje na termoelektrane. Zajedno sa resornim ministrima, KEDS-om, KEK-om i RUE, radimo na ublažavanju energetske krize koja je zahvatila sve, ne samo nas“, rekao je Kurti.

Izvor: Koha
%d bloggers like this: