fbpx

Gračanica čekala 20 godina Svetomira Arsića Basaru, čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Izložba skulptura srpskog vajara Svetomira Arsića Basare, rođenog u Sevcu, podno Šar planine, otvorena je u Galeriji Doma kulture u Gračanici i trajaće tri meseca, a upriličena je u okviru obeležavanja sedam vekova manastira Gračanice.

Devedesettrogodišnji akademik, “čije oči imaju plavu boju kosovskometohijskih fresaka”, kako je rekao direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, obratio se posetiocima i organizatorima video porukom, poručivši da je velika čast izlagati u Gračanici.

“U Gračanici buktinja slobode nije prestala da svetli, istorija njene građane pamti kao neustrašive heroje u neravnopravnoj borbi za normalan ljudski život pod suncem kosovskog neba”, rekao je između ostalog Basara.

Izložbu, koja je započela zvucima kavala, otvorio je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, prenevši blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

This slideshow requires JavaScript.

„Čovek ima tremu pred ovakvim ambijentom, jer u ovom prostoru se dešava korenita i suštinska promena, dešava se projava dara Božijeg koji je dat čoveku, a to je dar da bude tvorac i da preoblikuje tvorevine i tvar, da gradi svoj svet. To iskustvo čovek ima kada se sretne sa pravom i autentičnom umetnošću”, besedio je arhimandrit Ilarion.

Skulpture Svetomira Arsića Basare, izložene u Galeriji doma kulture u Gračanici, izrađene su u periodu od 1998. do 2018. godine, od drveta, bronze i metala.

“Ovom izložbom smo hteli da prikažemo njegov celokupni opus. Ovde su i skulture figurativnog karaktera, a imamo i čisto apstraktne skulpture i nadamo se da će naši sugrađani doći i pogledati ovu izložbu”, objasnio je direktor Galerije Nebojša Jevtić, istakavši da je prezadovoljan koliko je izložbi bilo, iako je Galerija otvorena pre šest meseci.

Izložbu Svetomira Arsića Basare je postavila kustos Žaklina Marković, organizovali su je Dom kulture u Gračanici i Srpska akademija nauka i umetnosti, a njeno organizovanje su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština i Opština Gračanica.

A.Ć.
%d bloggers like this: