fbpx

(Ne) moguće stvaranje Velike Albanije bez promene Ustava Kosova

Тирана, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Iako su nedavno na zajedničkoj sednici dveju vlada, premijeri Albanije i Kosova, Edi Rama i Aljbin Kurti potpisali sporazume koji će, kako je navedeno, olakšati promet robe i ljudi, nije izostala priča o ujedinjenju svih Albanaca.

Ujedinjenje Albanije i Kosova, ali i ostalih teritorija gde žive Albanci, trebalo je odavno da se desi, smatraju građani Tirane.

„Albanija treba da bude kao što je ranije bila, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Kosovo i jedan deo Grčke, svuda gde žive Albanci, treba da se ujedinimo kao jedna država. To bi bilo pozitivno“, rekao nam je jedan građanin Tirane.

„Odavno smo trebali da se ujedinimo, zato što smo isti narod i pričamo isti jezik i ja sam za“, dodao je drugi.

Međutim, u Prištini je mišljenje podeljeno. Jedni smatraju da je ujedinjenje dobra ideja, a drugi da uopšte nije potrebno.

„Bilo bi dobro, ne samo Kosovo i Albanija, nego i Niš treba da se ujedini, i ostale teritorije albanske, normalno. Takve su ideje Albanaca i na Kosovu i u Srbiji i u Albaniji. Svi vole da se ujedine“, smatra jedan stanovnik Prištine, dok drugi ima drugačije razmišljanje.

„Pa ne ide to tako. Dobro je ovako kako je sada, mi treba da zarađujemo, treba da budemo zajedno, ali da se ujedinimo ne“.

Dok Albanci čekaju na, kako kažu, stvaranje prirodne Albanije, Srbima na Kosovu i Metohiji ostaje samo nada da će ujedinjenje neko ipak sprečiti.

„Mislim da nema ništa od toga, mislim da Evropa to neće da dozvoli, a svakako računam da to nije dobro. Nije dobro ni za Srbe na Kosovu. Destabilizovaće situaciju ovde i ne služi ničemu“, kazao nam je jedan meštanin Gračanice.

„Za Srbe bi to značilo definitivno iseljavanje i ovog preostalog srpskog življa koji je ostao na Kosovu i Metohiji. Mene samo čudi zašto Evropska unija ne reaguje, verovatno zato što su navikli da su Srbi za sve krivi i pretpostavljam da ni na najavu za ujedinjenje Kosova i Albanije niko neće reagovati“, dodao je drugi meštanin.

A da bi se raspisao referendum o ujedinjenju, potrebno je promeniti kosovski Ustav, što je nemoguće bez saglasnosti Srba u Skupštini Kosova, pojašnjavaju pravnici.

„Dvotrećinskom većinom se glasa u Parlamentu. Ta većina treba biti dvostruka. Dakle, prvo glasa većina od ukupnog broja poslanika, 120 njih, onda većina manjinskih poslanika, tako da je poprilično komplikovana mogućnost, odnosno postupak za promenu tog Ustava“, istakao je profesor ustavnog prava, dr Mazljum Baraljiju.

Prema ranijim izjavama albanskog premijera Edija Rame, ujedinjenje sa Kosovom je nešto čemu teži godinama, a kosovski premijer Aljbin Kurti odavno ne krije svoje snove o stvaranju Velike Albanije. Zapadne sile za sada ćute, ili ne žele da reaguju ili smatraju da su ovo samo puste želje Albanaca.

Ana Marković
%d bloggers like this: