fbpx

Petković: Poseta najavljena na vreme i u skladu sa svim sporazumima

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković trebalo je danas da prusustvuje slavi u manastiru Devič, obiđe  Bogosloviju u Prizrenu i poseti povratničku porodicu Gligorijević u selu Novake, međutim, institucije u Prištini su mu ponovo zabranile ulazak, i to šesti put od početka godine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da su vlasti Privremenih institucija u Prištini ovoga puta otišle korak dalje u kršenju sporazuma o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, jer kako navode, čak ni mejlom nisu obavestile zvanični Beograd da se poseta onemogućava, već su to učinili na samom prelazu Jarinje.

Direktor Petković istakao je da je poseta najavljena na vreme i skladu sa svim sporazumima.

“Današnja zabrana samo pokazuje da Kurti gazi sve sporazume koji su postignuti u Briselu i da njemu apsolutno nije do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.  A danas sam krenuo u stradalni manastir Devič u srcu Drenice, da prisustvujem hramovnoj slavi, a posle toga sam želeo da posetim našu Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Ali, kao i prošli put, Kurti mi je zabranio ulazak na prostor KiM. Ako glavnom pregovaraču u Briselu sa srpske strane zabranjuju ulaz na prostor Kosova i Metohije, jasno je onda kako se tek odnose i ponašaju prema Srbima koji žive na KiM i koji zbog takve antisrpske politike Aljbina Kurtija ispaštaju gotovo svakog dana”, istakao je Petković.

On je podvukao da za razliku od Prištine, Beograd poštuje sporazume iz Brisela zbog čega je danas odobrio zahtev članici Kurtijevog kabineta da poseti Bujanovac i Preševo.

“Za razliku od Prištine koja meni zabranjuje ulazak na prostor naše južne pokrajine, Beograd se ponaša odgovorno i mi poštujemo sve sporazume. Tako smo i danas odobrili ulazak članu Kurtijevog kabineta u Preševo i Bujanovac, jer poštujemo i sporazum o slobodi kretanja i sporazum o zvaničnim posetama, što jasno pokazuje da mi želimo normalizaciju odnosa, mi želimo da gradimo mir, mi želimo bolje odnose, jer je to ključ za mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, u Srbiji jer će ti bolji odnosi obezbediti mir našim ljudima na KiM”, zaključio je Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: