fbpx

Kancelarija za KiM: Odbijanjem da formira ZSO Kurti zadao udarac normalizaciji odnosa

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je kosovski premijer Aljbin Kurti još jednom, javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, “zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona”.

Iz Kancelarije navode da Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbednosnih prilika u regionu,  te da “svaki put kada javno obesmisli taj proces on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika”.

“Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem”, navodi se u saopštenju.

Napominju da istrajavajući u svojoj politici da je ono što je dobro za Srbe automatski loše za njega i za Albance na Kosovu i Metohiji, “Kurti priznaje da je čovek prošlosti, da je nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricima, i da daje prednost konfliktu, a ne saradnji”.

“Naravno da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, jer ona je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji, ali to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara”, dodaje se u saopštenju.

Beogradu je, sa druge strane, u interesu da i Albanci u našoj južnoj pokrajini žive bolje, i mi, za razliku od Kurtija, nikada nismo svoju poziciju u dijalogu gradili tako što smo nastupali sa željom da nekome bude loše, ističu iz Kancelarije za KiM.

“Produktivan nastavak dijaloga je, prema našem viđenju stvari, u opštem interesu, ali bojim se da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze”, zaključuju iz Kancelarije za KiM.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: