fbpx

Petković sa Rosohom o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Петар Петковић и Федор Росохо Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovačke u Republici Srbiji, Fedorom Rosohom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Na početku razgovora, Petar Petković zahvalio je slovačkom ambasadoru na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije. Petković je ovom prilikom istakao da Beograd intenzivno podržava rad specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i njegove napore da se kroz razgovore dođe do kompromisnih rešenja, što kako je rekao, i jeste cilj dijaloga.

Govoreći o dijalogu, Petković je objasnio da “Priština stalno generiše atmosferu nepoverenja, tako što je i tokom poslednje runde razgovora u Briselu nastavila da opstruira dijalog, kao i upornim odbijanjem da razgovara o otpočinjanju procesa formiranja Zajednice srpskih opština”.

“Poslednja izjava Aljbina Kurtija, kojom je još jednom, javno odbio da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje ZSO, novi je udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i jasna potvrda destabilizaciji regiona, istakao je Petković.

Takođe, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije istakao je da su “nedavne krizne situacije na severu pokrajine, povećan broj incidenata, odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, koji se, pored onih koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, odnose i na pravosuđe, energetiku i slobodu kretanja, stalni izvor tenzija i izazivaju veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na KiM”.

U tom kontekstu Petković je podsetio da su mu, pre samo pet dana, prištinske vlasti u Prištini, šesti put od početka godine, zabranile da poseti Kosovo i Metohiju.

“Beograd će, uprkos svemu, ostati opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda, iako svakodnevni potezi Prištine prete da nepopravljivo ugroze dalje napore u normalizaciji odnosa u pokrajini”, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: