fbpx

Akcija Specijalnih jedinica PK u Štrpcu; Mediji u Prištini: Uhapšeno 10 osoba

Штрпце, фото: М. Живковић, ГрачаницаОнлајн

U opštini Štrpce u toku je akcija Specijalnih jedinica Policije Kosova. Prištinski mediji javljaju da je u toku velika akcija Jedinica za privredni kriminal kosovske policije usmerena protiv „primanja mita“ i „zloupotrebu službenog položaja“. Osnovno tužilaštvo u Uroševcu saopštilo je da je uhapšeno 10 osoba, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku. „U toku je još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novi teror Aljbina Kurtija”, navode iz Kancelarije za KiM.

Pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova i dalje se nalaze u Štrpcu, ispred pojedinih kuća i tamošnje opštine.

Mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku prenose saopštenje Osnovnog tužilaštva u Uroševcu gde se napominje da „po svom nalogu i u punoj koordinaciji sa Policijom Kosova, Upravom za teške zločine u Prištini, sprovode akciju u Štrpcu“.

“U vezi sa ovom akcijom, do sada je po nalogu državnog tužioca uhapšeno deset (10) osumnjičenih, među kojima su bivši predsednik opštine Štrpce, direktor Urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća, zbog sumnje krivičnih dela: „Primanje mita”, „Davanje mita” i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja””, saopštilo je Tužilaštvo u Uroševcu, a prenose mediji iz Prištine.

Kancelarija za KiM: Još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja Srba

“Jutrošnja akcija Kosovske policije koja je sa specijalcima Rosu, do zuba naoružanim, upala u više srpskih sela u opštini Štrpce i privela više Srba, još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novi teror Aljbina Kurtija”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Od jutros, opština Štrpce nalazi se u blokadi, pristupi su onemogućeni, ulice zatvorene, mnoge srpske kuće pretresene, narod zastrašen i onemogućen da obavlja osnovne poslove, napominju iz Kancelarije.

“Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Aljbin Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije postavljaju pitanje: “Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine?”

“Opština Štrpce, kao snažno srpsko uporište i najjužnija tačka srpskog opstanka na KiM, očigledna je meta upravo zbog važnosti za naš narod koji je ovde ostao i opstao, uprkos svim izazovima i poteškoćama”, ističe se u saopštenju, i napominje da “nikakve akcije Aljbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i srpsko jedinstvo u pokrajini, oličeno u Srpskoj listi i u tome ćemo istrajati uprkos svim pritiscima”.

“Do ove akcije ne dolazi slučajno, baš u današnjem danu, kada predsednik Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, kao korak u bolju budućnost i očigledno je koordinisana sa sinoćnjim divljanjem ekstremista i paljenjem srpskih zastava u Tirani”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

SL: Posebno zabrinjava zabrana ulaska i izlaska iz Štrpca

Srpska lista osudila je najnoviju akciju Specijalnih jedinica Policije Kosova u Štrpcu.

Iz Srpske liste ističu da posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, običnih ljudi, među kojima je, kako navode, bilo i onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć.

“Ako se za primer uzmu slične akcije koje se naravno retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani. Sve ovo nam daje za pravo da podignemo glas protiv brutalnosti i demonstriranja sile u opštini sa srpskom većinom i da zahtevamo da se prestane sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

%d bloggers like this: