fbpx

Šilovo: Akcija Specijalnih jedinica Policije Kosova, pretres srpskih kuća

Претрес српских кућа у Шилову Фото: ТВ Пулс

Danas su pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova vršili pretres dve kuće u Šilovu. Akcija je počela u ranim jutarnjim časovima, a završena je nešto pre 12:00, prenosi TV Puls. Iz Kanclearije za KiM poručuju da je “nedopustivo i sramno postupanje Kosovske policije koja je više sati, bez valjanog osnova, pretresala kuće dve srpske porodice iz Šilova i njih izložila dodatnom pritisku i uznemiravanju”.

Kosovski specijalci pojavili su se jutros u domaćinstvu Živka Džaklića i Gradira Mihajlovića iz Šilova u potrazi za nelegalnim oružjem, a pošto nisu pronašli ništa sumnjivo napustili su selo.

„Policija mi je rekla da je reč o rutinskoj kontroli i ja sam im dozvolio da izvrše pretres u mojoj kući. Bili su korektni“, kaže za Puls meštanin Živko Džaklić, koji je penzionisano vojno lice.

Ispred štale njegovog brata Gradimira Mihajlovića iskopavali su zemlju na par mesta.

„Oružje nemam, niti sam ga imao, a njihovo je da traže“ kaže Gradimir.

Akcija specijalne policije koja se jutros oko devet časova pojavila u Šilovu uznemirila je meštane. U tom sprskom selu, nadomak Gnjilana, u oko 300 kuća, živi 1.500 stanovnika.

Kancelarija za KiM: Tipičan primer zastrašivanja Srba

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuju da je “nedopustivo je i sramotno današnje postupanje Kosovske policije koja je više sati, bez valjanog osnova, pretresala kuće dve srpske porodice iz Šilova i njih izložila dodatnom pritisku i uznemiravanju”.

Ističu da je reč je o tipičnom primeru zastrašivanja Srba koji žive u Kosovskom Pomoravlju “i perfidnom pritisku od strane Prištine da se oni odatle isele”.

Napominju da, iako u kućama domaćina Džaklića i Mihajlovića ništa nelegalno nije pronađeno, “oni su više sati bili žrtve policijskog proveravanja, usled koga su pretrpeli snažan stress”.

“Poznat je i oproban mehanizam da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem, pod različitim izgovorima, šalju policijske snage u srpske kuće i sela ne bi li tako uneli dodatni nemir i strah među preostali srpski narod u pokrajini”, navode iz Kancelarije

Poručuju da kosovski premijer Aljbin Kurti i njegovi saradnici nikakvim jednostranim akcijama, niti novim pritiscima “neće slomiti duh i snagu Srba na prostoru Kosova i Metohije, niti izazvati neodmerenu reakciju srpskog naroda koji je uvek okrenut miru i mirnom suživotu”.

Izvor: RTV Puls i Gračanica onlajn
%d bloggers like this: