fbpx

„Beli božur“ uručen Ljubiši Karadžiću, dobitnik “Crnog božura” Goran Rakić

Дарко Димитријевић и Љубиша Караџић Фото: УНС

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, odnosno Društva novinara Kosova i Metohije, Darko Dimitrijević danas je uručio priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa novinarima i medijima u 2021. godini direktoru OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiši Karadžiću.

Ljubiša Karadžić je dobio najveći broj glasova novinara koji su članovi UNS-a na Kosovu.

„Ja sam bio dostupan, uglavnom, za lokalne medije koje je interesovala tematika same škole. Ove kalendarske godine imali smo puno izazova, onlajn nastavu gde su i učenici i roditelji bili zbunjeni, pa čak i nastavnici. Sve je trebalo preneti na pravi način. Nijednu novinarsku ekipu nismo odbili, izlazili smo u susret. Sama nominacija je priznanje i da nije bilo ovoga ja bih nastavio istim putem. Obaveza je svakog predstavnika određene institucije da izađe sa stavom, da brani interese svoje institucije, ali i šire društvene zajednice“, kazao je Karadžić, nakon uručenja plakete.

Ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić ovogodišnji je dobitnik “Crnog božura”. Gospodin Rakić se, nažalost, nije pojavio iako je pre nekoliko dana obavešten i pozvan na današnji događaj.

Predsednik UNS-a na Kosovu Darko Dimitrijević je kazao da je glasanje za priznanje „Beli Božur“ bilo neizvesno do poslednjeg dana, kao i da je glasao veliki broj kolega.

„Kada je u pitanju „Beli Božur“, mislim da smo imali kvalitetne kandidate. Jako važna stvar je da i ubuduće imamo ljude koji su uvek spremni da javno govore na određene teme i da na taj način razmenjujemo i mišljenja i kritike, i da tim putem idemo ka boljem odnosu, demokratiji i suživotu“, rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević navodi da je za dobitnika priznanja „Crni Božur“ situacija bila jasna od prvog dana.

„Nije Goran Rakić jedini, mi imamo mnogo Gorana Rakića na Kosovu danas. Tu je i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je zatvorena za srpske medije, kao i ostali nominovani. To je jako loše, ne samo za situaciju i društvo u kome živimo, već tamo gde su vrata zatvorena medijima, istorija koja se piše ostaje nedorečena u ovom smislu. Ti ljudi ostaju nevidljivi, a građani i društvo uskraćeni za odgovore na neka suštinski važna pitanja za život i opstanak“, kazao je Dimitrijević.

On je pozvao i ministra Rakića ali i ostale koji su kandidovani za ovu plaketu da poprave svoj odnos prema medijima koji prenose informacije javnosti jer ih, kako je kazao, njihove funkcije na to obavezuju.

Priznanja „Beli božur“ i „Crni božur“ ustanovljena su 2014. godine sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca, institucija i organizacija sa medijima i novinarima, kao i na njihov sveukupni odnos prema javnosti.

Izvor: UNS
%d bloggers like this: