fbpx

„Bejbi bum“ u Pasjanu

Породилиште у Пасјану Фото: Н.Милосављевић

Porodilište u Pasjanu obara rekorde kada je rađanje beba u pitanju. Iz godine u godinu natalitet se u Kosovskom Pomoravlju povećava, a žene koje su ranije morale da zbog porođaja idu u Gračanicu ili Kosovsku Mitrovicu, od 2015. godine adekvatnu negu dobijaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prva beba rođena je 20. avgusta 2015. godine, i od tada porodilište u Pasjanu obara rekorde. Skoro da nema dana da u porodilištu nema beba, a nekada ih je i po dve u krevecu.

„Najmlađa beba je rođena noćas 23.12., u 22:50 časova, 2 kg i 370 grama, to je 163. beba ove godine“, ističe glavna sestra Zdravstvenog centra „Gnjilane“ sa sedištem u Pasjanu Snežana Ivanović.

„Iz godine u godinu mi pratimo porast nataliteta, odnosno broj novorođančadi se povećava u ovom porodilištu. Prošle godine, 2020., u našem porodolištu rođena je 141 beba, ove godine, do dana današnjeg rođene su 163 bebe, što su ukupno 23 bebe više u odnosu na prošlu godinu, mi očekujemo da do kraja godine bude još par porođaja“, ističe ginekološkinja Marina Jovanović.

Vrlo često, tvrdi doktorka, ovaj zdravstveni centar odaberu i Alabanke, ali ipak, najviše je srpkinja iz obližnjih sela.

„Porodila sam se u sredu, 22. decembra. Porođaj je odlično prošao, rodila se devojčica teška 3kg i 170 grama, ovo nije prvi porođaj, već drugi, prezadovoljna sam, osoblje, lekari svi su odlični“, ističe Ljiljana Ilić.

Foto: N.Milosavljević

Najveći broj beba rođen je 2. avgusta, na Svetog Iliju, tada je kaže doktorka, i oboren rekord.

„Od 2015. godine, kako je porodilište krenulo sa radom, ono predstavlja taj temelj i stub opstanka Srba u Kosovskom Pomoravlju. U porodilištu uvek na odeljenju ima trudnica, pacijentkinja koje su na održavanju trudnoće, porodilja i uvek se dašava da imamo bebe u boksu“, ističe Jovanovićeva.

Porodilište u Pasjanu je 14. januara 2015. godine otvorio tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Pre toga, uslova skoro da i nije bilo.

„Od 1992. godine radio sam u Zdravstvenom centru Gnjilane, dok je bio Zdravstveni centar, sve dok nismo proterani. Sve do 2015. godine, kada je otvoreno ovo porodilište, mi smo radili po seoskim ambulantama, zdravstvenim stanicama, pružali svom narodu koliko smo mogli od zdravstvenih usluge. Uslovi su bili katastrofalni, šta reći kad nismo imali laboratoriju da osnovne analize pacijentu odradimo“, priseća se glavni tehničar Sreten Trajković.

„U tom periodu trudnice su odlazile u Gračanicu, Kosovsku Mitrovicu, Vranje, neke su se čak porađale i u gnjilanskom porodolištu, tada nije bilo uslova, nije bilo ginekologije, porodolišta, i nije bilo obezbeđeno trudnicama da se porađaju u okviru Zdravstvenog centra Gnjilane“, dodaje Jovanovićeva.

Slika se od tada promenila, i iz godine u godinu, postaje sve lepša.

„Mi ovde posedujemo jednu od najsavremenijih oprema, od anestezioloških aparata, preko operacione sale. Zatim, imamo jednu od najboljih laboratorijskih dijagnostika, zatim preko službe za transfuziju krvi sve analize koje se mogu uraditi, recimo u Nišu ili Beogradu, mogu se uraditi i ovde“, ističe Trajković.

Inače, na ginekologiji se, prema tvrdnji lekara, obavljaju neke od najtežih operacija, a pored ovog, u opštoj bolnici u Pasjanu postoji i pedijatrijsko, kao i interno Odeljenje.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: