fbpx

Kancelarija za KiM osudila skrnavljenje spomenika u Kišnici

Фото ГрачаницаОнлајн

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je skrnavljenje spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici. “Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama”, navodi se u saopštenju.

Da su spomenici na groblju u Kišnici oskrnavljeni potvrdila je danas za Gračanica onlajn meštanka Snežana Jovanović, koja je kazala da je šest spomenika potpuno uništeno, a da su još dva oštećena. Ona je napomenula da su pre nedelju dana svi spomenici bili čitavi.

“Poražavajuća je statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve”, napominju iz Kancelarije za KiM.

Ističu da dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva.

“Za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima”, navodi se u saopštenju, i dodaje:

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti”.

Milena Maksimović

 

 

 

%d bloggers like this: