fbpx

Kurti: Snabdevanje električnom energijom stabilizovano, restrikcije skoro ukinute

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je snabdevanje električnom energijom stabilizovano, a da su restrikcije struje skoro ukinute.

Kurti je na Fejsbuku naveo da je visoka uvozna cena električne energije posledica spoljnih faktora, a da je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjih uzroka.

„S jedne strane, cena energije na berzi je porasla sedam puta: bila je oko 70 evra po MW/h u normalnim uslovima, dok je 21. decembra dostigla i 515 evra! S druge strane, čak ni polovina naše potrošnje nije pokrivena proizvodnjom: potražnja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 GW, dok u najboljem slučaju (dok ne popravimo blok B2 snage 255 MW) naše termoelektrane ne proizvode ni 650 MW!“, dodao je.

U ovakvoj situaciji nema dobrog rešenja, istakao je Kurti, “ili smanjenje struje, ili povećanje cene energenata”.

„Ja i ministarka ekonomije Artane Rizvanoli smo u redovnoj komunikaciji sa KEK-om, KOSTT-om i RUE. Uz povećanje likvidnosti i subvencionisanje uvoza, uspeli smo da stabilizujemo snabdevanje i restrikcije su skoro ukinute“, rekao je Kurti.

Takođe, naveo je da su dva unutrašnja faktora dovela Kosovo do energetske krize.

“Nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i pristupačne cene, kako za domaćinstva tako i za industriju. Drugo, korupcija u vladi je postala navika, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i snabdevačke mreže za samo 26 miliona evra”, naveo je Kurti.

Za kraj je poručio da Kosovska vlada čini sve što može. “Hvala vam na podršci i molim vas štedite i racionalizujte svoju potrošnju koliko god možete”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: