fbpx

Ministarstvo kulture RS i bratstvo manastira Visoki Dečani osudili skrnavljenje spomenika u Kišnici

Фото ГрачаницаОнлајн

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije osudilo je skrnavljenje nadgrobnih spomenika u Kišnici. „Ovaj najnoviji zločin pokazatelj je etničke i verske netolerancije”, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.

Povodom jučerašnjeg događaja skrnavljenja nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici oglasilo se Ministarstvo kulture i informisanja, koje je oštro osudilo vandalski čin.

U saopštenju se ističe da su ovi napadi “upereni protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno su u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama”

“Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Ipak, odlučnost srpskog naroda i vekovi suočavanja sa najtežim iskušenjima su najbolja garancija da će ostati posvećen očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja apelovalo je na međunarodne organizacije i institucije da “jasno prepoznaju ovakve postupke i ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu”.

Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je da je “ovaj najnoviji zločin pokazatelj etničke i verske netolerancije”.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: