fbpx

Rizvanoli za uvođenje vanrednog stanja po pitanju energetike; Opozicija: Zakasnela odluka

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova počelo je razmatranje odluke Vlade Kosova o uvođenju vanrednih mera po pitanju električne energije. Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli pojasnila je poslanicima šta bi uvođenje vanrednog stanja značilo. Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja ističe da bi se usvajanjem odluke, legalizovali prekidi struje.

Rizvanoli je istakla da odluka, koju bi donela Skupština Kosova, ne bi značila da će restriktivne mere odmah stupiti na snagu.

„To ne znači da se restriktivne mere preduzimaju odmah, ali omogućava Vladi da preduzme mere u vezi sa uvođenjem ograničenja u snabdevanju potrošačima ili uvođenjem posebnih obaveza za energetske kompanije“, rekla je Rizvanoli.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja smatra da je odluka Vlade o hitnim merama došla sa zakašnjenjem, te da bi se novom odlukom vlade legalizovali prekidi struje.

“Pred nama je veoma kasna odluka. Trebalo je to planirati u ranu jesen i pratilo bi nas sa detaljnijim obrazloženjem za izazove i okolnosti oko kojih se danas slažemo ili ne o vanrednoj krizi. Tražili smo od zemlje da to saopšti na osnovu činjenica i unapred preduzetih radnji”, kazao je Šalja.

Prema njegovim rečima, pad bloka B2 je bio očekivan, a Kosovo se nije organizovalo po ovom pitanju.

On je rekao da je Kosovo ove godine izvezlo više od 58 miliona evra struje, optužujući Vladu da nije imala plan.

Sa njim se slaže i predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdidžiku koji je kazao da Kosovo kasni šest meseci sa proglašenjem vanrednog stanja.

„Drugi su brzo reagovali. Oni su napravili izbore. Svi snabdevaju građane energijom. Kosovo to ne može da uradi i to postaje međunarodna vest. Zato je kriza ovde posebna. Drugi ne postaju međunarodne vesti, već Kosovo, jer su drugi proglasili vanredno stanje u oktobru, čak i kada su cene bile jeftinije, a kriza lakša. Danas smo u decembru, četiri dana pred kraj godine i danas, šest meseci od početka krize, a tri meseca nakon što su ostali proglasili vanrednu situaciju, počeli smo da slušamo mere Vlade, sa šest meseci zakašnjenja. Ovakvo upravljanje krizama, ne možete imati dobar rezultat”, istakao je Abdidžiku.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri rekao je da je ova politička partija pre dve nedelje zatražila parlamentarnu debatu, te da aktuelna Vlada traži krivca za energetsku krizu, a ne rešenje.

„Kosovo se suočava sa najvećom krizom od nezavisnosti. Ono što nas dodatno zabrinjava jeste činjenica da Vlada i premijer ignorišu ovaj problem prebacujući krivicu na treće strane“, rekao je on.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: