fbpx

Pokret za odbranu KiM: Organizovati referendum na Kosovu, u suprotnom ga otkazati

Фото: Медија центар

Pokret za odbranu Kosova i Metohije saopštio je da je “neorganizovanje predstojećeg referendumskog izjašnjavanja 16. januara 2022. godine na teritoriji Kosova i Metohije suprotno ustavnim načelima”, te da zato, kako se navodi, predstavlja dovoljan razlog za njegovo otkazivanje.

“Obaveza svih državnih organa, koji su učestvovali u donošenju ustavnih amandmana, kao i onih koji učestvuju u organizaciji referenduma jeste da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji. Pokazanim pristupom, u situaciji kada uopšte nije poznato da li će građanima na Kosovu i Metohiji biti omogućeno glasanje, to se apsolutno nije učinilo, te su obaveze koje proističu iz Ustava Republike Srbije potpuno zanemarene”, navode u saopštenju iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Naglašavaju da je na ustavnom referendumu 2006. godine najveća izlaznost bila upravo u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, što kako navode, predstavlja još jednu obavezu da se i ovoga puta referendumsko izjašnjavanje organizuje na Kosovu i Metohiji.

“U suprotnom, ako vlasti Republike Srbije nisu sposobne da to učine, referendum se mora otkazatati”, ističu u saopštenju.

“Takođe, zanemarena je i obaveza o donošenju posebnog zakona kojim će biti utvrđena suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju, kako od strane aktuelne, tako i od strane svih skupštinskih većina od 2008. godine. U tom kontekstu naglašavamo da je građanima Republike Srbije pre neophodna primena, a ne promena Ustava”, zaključuje se u saopštenju Pokreta za odbranu KiM.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da neće dozvoliti održavanje referenduma na KiM.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: