fbpx

Božić u porodici Mihajlović iz Novog Badovca

Фото: Грачаница онлајн

Za proslavu Božića vezuje se mnogo običaja, najpoznatiji je dolazak položajnika. Porodica Mihajlović iz Novog Badovca, nadomak Gračanice, pokazala je ekipi portala Gračanica onlajn kako se na Centralnom Kosovu proslavlja Božić.

Kao što običaji i tradicija ovoga kraja nalažu na Božić se ne valja spavati, pa je položajnik u dom porodice Mihajlović došao u ranim jutarnjim satima.

„Običaji se prenose sa kolena na koleno. Moj suprug ima još dva brata i naučili su običaje od svog oca, a otac od dede, i tako se sa kolena na koleno prenose i naravno moji sinovi će to da naslede. Kako smo zatekli, tako nastavljamo tradiciju“, poručuje naša domaćica, Aleksandra Mihajlović.

„Obeležavamo rođenje Hrista, radost, sreću, zadovoljstvo za sve hrišćane. Time čuvamo našu tradiciju, naše korenje i nastojićemo na tome da se to nastavi i dalje“, dodaje Mihajlović.

A Božiću se najviše raduju deca.

„Volim Božić zato što polazim i zato što tako čuvamo naše stare običaje i dobijem poklon“, kaže položajnik porodice Mihajlović, jedanestogodišnji Mihajlo Nedeljković.

Mnogi običaji su se na Kosovu i Metohiji, nažalost izgubili, ali ne i iskrene poruke ljubavi.

„Da budemo jedinstveni i složni i da tom slogom i tim jedinstvom sačuvamo našu svetu zemlju Bogom danu i da sačuvamo i nastavimo onako kako su naši preci nama ostavili“, rekla je Aleksandra Mihajlović.

Običaj je da se položajnik daruje kada odlazi, kako bi u porodici imali napretka tokom cele godine. Mihajlo je svoj dar dobio, a porodica Mihajlović je svima poručila da Božić provedu u miru i blagostanju.

Hristos se rodi!

Ana Marković
%d bloggers like this: