fbpx

Određen pritvor trojici uhapšenih u akciji „Brezovica“

Na više lokacija u Prištini, Uroševcu i Štrpcu juče ujutru je sproveden drugi deo operacije „Brezovica“. Uhapšeno je sedam osoba, a za tri je određen jednomesečni pritvor. Među uhapšenima su visoki zvaničnici koji se terete za primanje mita i za koje tužilaštvo traži određivanje. Sa druge strane iz policije najavljuju nove akcije, ali i poručuju da se traga za još pet osoba.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je danas od Osnovnog suda u ovom gradu da produži meru B.H., A.C. i I.A. kojima je, nakon što su juče uhapšeni, određeno 48-časovno zadržavanje.

„Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni A.C, u svojstvu službenog lica – generalni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službeni položaj u cilju sticanja materijalne koristi za sebe i druga lica, čime je počinio krivično delo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’“, naveli su danas iz tužilaštva u zahtevu za produžetak pritvora.

Naglasili su da je ovaj službenik dobio novac kako bi postupio suprotno od onoga što mu nalaže službena dužnosti i time počinio krivično delo „Primanje mita“.

Drugi okrivljeni B. H. tereti se da je takođe u svojstvu službenog lica – glavni inspektor Inspektorata u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja u Prištini, zloupotrebio službeni položaj radi sticanja imovinske koristi za sebe i druge osobe.

Trećeokrivljeni I. A., sa druge strane, tereti se da je dao novac, tj podmitio službeno lice i „vršio uticaj“, a kako bi ono „postupilo suprotno službenoj dužnosti“.

KoSSev podseća da je juče sproveden drugi deo akcije „Brezovica“ na devet različitih lokacija u Prištini, Uroševcu i Štrpcu. Uhapšeno je sedam osoba među kojima su i službenici čiji se produžetak pritvora traži.

Iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu juče je saopšteno da su ostali uhapšeni građani koji se takođe terete za primanje mita, ali i da se i dalje traga za još pet osoba.

Iz Uprave za teške zločine u KP, potvrdili su da su tokom akcije zaplenili značajan broj materijalnih dokaza.

„Na bankovnim računima osumnjičenih identifikovali smo novčanu vrednost od 5.389.000 evra i 86.146 američkih dolara. Tokom današnjeg pretresa oduzeti su sledeći materijalni dokazi: automobil BMV, oružje CZE, oružje ‘Zastava’, 163 metka, futrola za oružje, kućište za računar, USB fleš, mobilni telefoni, pet video kaseta, uniformu sa natpisom ‘Policija’ jugoslovenskog sistema i razna dokumenta”, rečeno je, prenela je Koha.

Nadležni tužilac, Rasim Maljoku, kazao je da je tokom akcije oduzet veliki broj dokumenata – dozvole u vezi vode, saglasnosti, ekološke dozvole i rešenja u vezi sa njima.

Maljoku je precizirao da je tokom istrage u periodu od 21. decembra do sada, na osnovu finansijskih podataka zamrznuto blizu 6 miliona evra.

Iz Tužilaštva su najavili nove akcije u sklopu operacije „Brezovica“.

„Većina ove imovine pripada samim okrivljenima, a deo članovima porodice za koje se sumnja da su stekli imovinsku korist krivičnim delima. Ovaj proces će se nastaviti u narednim danima“, rekao je Maljoku.

On je, kako je prenela Koha, ujedno kazao da su pod istragom i Srbi, „od kojih je jedan u Srbiji, a drugi u bolnici“.

Akcija juče sprovedena nastavak je operacije „Brezovica“ koja je započeta decembra meseca prošle godine.

Kosovska policija je tog 21. decembra uhapsila deset osoba, među kojima je i bivši predsednik opštine Štrpce Branislav Nikolić, koji se, prema navodima tužilaštva, tereti za uzimanje mita s ciljem izdavanja građevinskih dozvola u Nacionalnom parku Brezovica.

Osim bivšeg gradonačelnika, uhapšen je i direktor urbanizma. Izvršen je pretres na dvanaest lokacija i zaplenjena velika svota novca, oružje, vozila.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, vršenje uticaja, primanja i davanja mita, ali i utaja poreza.

Iz kosovskog MUP-a je saopšteno nakon završetka akcije da je ona bila usmerena isključivo protiv onih koji ne poštuju zakon, a nipošto na nacionalnoj osnovi.

Osnovni sud u Uroševcu odredio je potom uhapšenima jednomesečni pritvor.

U međuvremenu je u Štrpcu održan protest više hiljada građana uz porodice uhapšenih ispred zgrade opštine u Štrpcu, odakle su zatražili pravdu za uhapšene i njihovo puštanje.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: