fbpx

Stručnjaci: Zabrana rudarenja kriptovaluta na Kosovu nije definisana zakonom

U skladu sa odlukom kosovske vlade o zabrani proizvodnje kriptovaluta, policija je u Prištini oduzela 39, u Vučitrnu 42, u Južnoj Mitrovici 67, u Podujevu tri, a u selu Vračevo kod Leposavića čak 272 uređaja za takozvano rudarenje kriptovaluta.

Koliko struje troše zaplenjene mašine u gradovima južno od Ibra, nema informacija, ali zato kosovski ministar finansija Hekuran Murati tvrdi da one oduzete na severu troše koliko i 500 domaćinstava.

“Jedna ta mašina otprilike troši kao dva prosečna kosovska domaćinstva. Zbog toga je zapravo i nastala cela ta fama. Naime, kriptovalute i ceo taj novi kriptosvet i samim tim taj novi biznis majnovanja, odnosno, kopanja kriptovaluta nije ništa novo na Kosovu već, slobodno mogu reći, najmanje pet godina unazad”, kaže diplomirani informatičar, Ivan Nikolić.

I na severu Kosova i južno od Ibra, najveći broj je onih koji kopaju bitkoine, jednu od najpopularnijih kriptovaluta u svetu.

“Zato što je to nešto što donosi odličnu zaradu, a bukvalno nema nikakvog posla. Dovoljno je nabaviti taj superkompjuter, odnosno rig, uključiti ga u struju, povezati na internet, imati druga koji se malo razume u to, ne bi li podesio određene parametre i vi na mesečnom nivou možete izvlačiti još jednu platu, bukvalno da ne radite ništa”, dodaje Nikolić.

Vlada Kosova zabranila je pre nekoliko dana rudarenje kriptovaluta zbog energetske krize, naglasivši da je zabrana privremena.

“Bilo bi veoma nepravedno da mi kao država subvencionišemo nečiju dobit na račun drugih građana. Zbog toga je bilo neophodno doneti ovu odluku o zabrani rudarenja ili proizvodnje kriptovaluta kako bi se sačuvali džepovi naših građana”, izjavio je na konferenciji za novinare kosovski ministar finansija, Hekuran Murati.

Stručnjaci smatraju da zabrana proizvodnje kriptovaluta na Kosovu nije zapravo definisana zakonom.

“To je nešto potpuno novo i samim tim je i to zapravo bio najveći problem. I zato je jednostavno moralo da se nađe neko rešenje, koje je u ovom slučaju bilo radikalno i pre par dana u potpunosti je zabranjeno korišćenje tih mašina i to famozno majnovanje”, rekao je Nikolić.

Kosovska policija nije saopštila imena ljudi koji se bave proizvodnjom kriptovaluta na Kosovu i koliko ih je uhapšeno, ukoliko za svoj biznis nisu plaćali utrošenu električnu energiju.

Ana Marković

%d bloggers like this: