fbpx

Mladi u Kosovskom Pomoravlju sami započinju posao

Фото: Грачаница онлајн

Mladi ljudi iz Kosovskog Pomoravlja se zbog nedostatka posla sve više opredeljuju za interesantna zanimanja, spajajući posao i zadovoljstvo. Aleksandar Stajić i Zoran Đokić od drveta prave čuda, a njihovi proizvodi se mogu naći širom sveta.

Pre nekoliko godina, letovanje je promenilo život Aleksandra Stajića iz Gornjeg Kusca, nedaleko od Gnjilana. Jedan kamen na plaži, probudio je u njemu kreativnost.

“Sedeo smo na plaži, gledao sam onaj kamen i razmišljao sam u koju svrhu mogu da iskoristim taj kamen. Sakupljao sam kamen nekoliko dana na plaži i kada sam došao kući krenuo sam sa izradom. Prvo je to bila sobna fontana i onda je sve to tako krenulo dalje izrada suvenira, maketa manastira itd”, ispričao nam Stajić kako je došao na ideju da započne sopstveni biznis.

Posao je počeo da se širi nevrovatno brzo, pa je Aleksandar mogao sve više u njega da ulaže. Kupovao je različite materijale, alat i mašine. A trenutno mu, kaže, nedostaje još uv printer, kako bi ubrzao bojenje svojom rukom izrađenih ukrasa.

“Sve sam krenuo sam. Kada sam krenuo sa izradom maketa manastira i fontana, to je sve bilo ručno rađeno, a za suvenire, od svog budžeta sam nabavio mašinu”, kaže Stajić.

Aleksandrov prijatelj, Zoran Đokić iz sela Parteš, želeo je da što više ispromoviše porodičnu rakiju, pa se dosetio da u flaše sa domaćom rakijom, ubacuje slova izrezbarena od drveta, sa natpisima po želji kupaca.

“Od 2000. godine se bavimo proizvodnjom rakije i hteli smo da unapredimo našu proizvodnju da imamo što bolje tržište da rakiju prodajemo sa Kosova i Metohije”, priča Zoran Đokić, ističući da su njegovi proizvodi prepoznatljivi svudu u svetu.

“Najviše prodajem u Švajcarskoj, Nemačkoj, Japanu i Poljskoj. Svakodnevno naručuju flaše za ljude iz inostranstva, zadovoljni su mojim proizvodima”, navodi Đokić.

I Aleksandar Stajić je zadovoljan prodajom svojih proizvoda.

“Prodaju najviše vršim preko internet stranice, objavljujem na internetu, plaćam reklame. Jedna maketa manastira Ostrog se nalazi čak u Francuskoj. Imao sam još potražnji, ali mi je problem transport tih maketa, jer su one ručno rađene i lako su lomljive prilikom transporta. I onda mi je to bio problem za slanje”, dodaje Stajić.

Transport je problem i za ostale proizvođače, posebno za one koji se bave proizvodnjom domaće hrane, ali kvalitetna roba uvek nađe svoj put.

“Naši proizvodi nailaze na veliko interesovanje kupaca iz jednog razloga što su to kvalitetni proizvodi, a iz drugog razloga što ti kupci žele da pomognu i podrže Srbe koji su ovde ostali”, naglašava Nikola Vasić iz internet prodavnice “Kupuj sa Kosmeta”.

Ana Marković
%d bloggers like this: