fbpx

Braći Stojković iz Parteša potrebna profesionalna harmonika Piđini

Јован и Никола; Фото: Н.Милосављевић

Braća Jovan i Nikola Stojković iz Parteša kod Gnjilana su mladi virtuozi na harmonici. Nastupaju na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima, a trenutno im nedostaje nova haromonika kako bi nastavili dalje da se muzički usavršavaju.

Talenatnovani jedanestogodišnji Nikola i trinaestogodišnji Jovan su učenici niže muzičke škole „Stevan Hristić“ iz Stanišora, u klasi profesora Ljubomira Đorđevića. Harmoniku su zavoleli kažu, dok su bili jako mali.

“Prvobitno su mi roditelji sugerisali da upišem klavijaturu, ali pošto je meni baka dala jednu malu rusku harmoniku, ja sam počeo nju da sviram i jako sam je zavoleo i sve više me je vuklo da učim. I sada hoću da upišem srednju muzičku školu i fakultet”, priča Jovan Stojković, a njegov brat Nikola dodaje:

“Ja kada sam video mog brata Jovana kako svira i ja sam to prosto zavoleo tako”.

Ovi mladi harmonikaši nastupaju širom Kosova i Metohije i Centralne Srbije, a više nema mesta na zidu njihove spavaće sobe gde bi zakačili nove nagrade.

“Nastupamo na raznim takmičenjima, javnim časovima, muzičkim festivalima”, kaže Jovan, dok nam Nikola objašnjava da trenutno sakupljaju novac kako bi kupili novu harmoniku i nastavili dalje školovanje.

“Trenutno skupljamo novac za profesionalnu harmoniku sa 58 bariton basova kako bi smo nastavili da se dalje školujemo i predstavljali svoj rodni kraj”, kaže Nikola.

Predstavljajući svoj rodni kraj, braća iz Kosovskog Pomoravlja poručuju da su upravo zbog toga kosovsko metohijske pesme njihov najčešći repertoar.

“Narodne pesme sa Kosova i Metohije predstavljaju deo svakodnevnog života srpskog naroda na ovim prostorima. Kosovske pesme predstavljaju našu istoriju i tradiciju i zbog toga volim da ih sviram i pevam”, naglašava trinaestogodišnji Jovan Stojković.

A najviše vremena im je, kako kažu, potrebno da vežbaju klasičnu muziku, preko tri sata dnevno.

“Tu je uvek moj profesor Ljubomir Đorđević. On meni kaže šta ću novo da sviram, kada ja to uvežbam, on mene proveri i kaže mi da li je tačno i šta ja treba da ispravim”, rekao je Nikola.

Jovan i Nikola žele da jednog dana budu profesionalni harmonikaši, ali da bi u tome uspeli potrebna im je nova harmonika koja košta od šest do osam hiljada evra. Iako je uz pomoć humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje“ organizovana akcija prikupljanja sredstava, do sada je prikupljena polovina novca.

“Želim da budem profesionalni harmonikaš, ali da bih upisao srednju muzičku školu potrebna mi je harmonika Piđini za koju moji roditelji nemaju dovoljno novca”, rekao je Jovan.

Broj žiro računa gde možete da uplatite novac i ispunite želju braći Stojković iz Parteša da dobiju novu harmoniku i nastave da se muzički usavršavaju.

Dinarski žiro račun kod Komercijalne banke:

205-266929-36

Dinarski žiro račun kod Inteza banke:

160-6000000743964-30

Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje

Kralja Petra bb, Parteš

Gnjilane

Ana Marković
%d bloggers like this: