fbpx

Kancelarija za KiM: Priština nije dala “zeleno svetlo” za organizovanje referenduma na Kosovu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da povodom održavanja referenduma uputila na vreme zahtev Misiji OEBS na KiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, te da je 22. decembra usledio odgovor iz ove Misije da je OEBS spreman da organizuje referendum, ali da „vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale `zeleno svetlo`“za to. Iz Kancelarije za KiM ističu da su “tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne”, poput one da će Srbima na KiM biti omogućeno glasanje putem „Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom“, koja je kako navode, „izmišljeno institucionalno telo“.

“Povodom održavanja referenduma u Republici Srbiji, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uputila je na vreme zahtev Misiji OEBS na KiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u pokrajini”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ističe se da je obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom, Kancelarija za Kosovo i Metohiju postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru KiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine.

“Iz ove međunarodne misije smo zvanično obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale „zeleno svetlo“ za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Kosova i Metohije”, napominje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da se Kancelarija za Kosovo i Metohiju zbog ovakvog odnosa “Privremenih institucija samouprave zvanično obratila i ambasadorima zemalja Kvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na KiM”.

“Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na KiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244. Zato je apsolutno zlonamerna svaka plasirana vest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije obratio Privremenim institucijama samouprave u Prištini koja spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na KiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da su “tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne”.

“Podjednako, kao što su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa KiM biti omogućeno da glasaju preko po „Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom“, koja je od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo. Podvlačimo da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara. Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine”, napominju iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se zaključuje da “ukoliko u Prištini ne poznaju sporazume koje su potpisali, mogu ih velikodušno skinuti i pročitati na sajtu Vlade Republike Srbije ili Kancelarije za Kosovo i Metohiju”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: