fbpx

Škola baleta u Gračanici: Ljubav, rad i talenat – formula za uspeh

Полазнице Школе балета Фото: Н. Милосављевић

Škola baleta koja funkcioniše pri Domu kulture Gračanica beleži neverovatan uspeh. Gotovo da nema takmičenja, a da se mlade balerine ne vrate sa medaljama, i to prevashodno – zlatnim.

Začešljana kosa i široki osmeh, lepršavi kostimi, elegantan stav, graciozni pokreti, tako izgledaju mlade balerine na sceni. One su dokaz da kada se spoje snovi, ljubav, rad i talenat, dolazi neverovatan uspeh.

„Drugarice su me naterale da upišem Školu baleta i tako sam se ja pridružila njima, a onda sam i nastavila, jer mi se dopalo“, kazala je trinaestogodišnja Petra Manitašević.

„Htela sam da probam nešto novo i balet mi se svideo, nastavila sam da treniram i evo već tri godine pohađam Školu baleta“, dodala je Helena Dimitrijević (13).

Foto: N. Milosavljević

Tako je na sceni, a iza nje, naporni treninzi, posvećenost i velika želja za uspehom.

„Na balet dolazimo dva puta nedeljno i prvo radimo vežbe za noge, pa posle uvežbavamo koregorafiju, a zatim uradimo nekoliko špaga“, priča Emilija Mihajlović.

„Prvo se istežemo, pa radimo koreografije, pa špage“, dodaje Marija Rašić.

Škola baleta u Gračanici, koja radi po programu Vaganove ruske škole baleta, postoji od 2017. godine i broji oko 50 polaznica. Otvorena je na inicijativu Doma kulture „Gračanica“, u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

„Pratili smo potrebe dece, šta deci najviše treba. Deca su imala folklor, imala su razne škole fudbala, košarke i pošto znamo da je san svake devojčice da postane balerina negde smo smatrali da bi to, deci, devojčicama, naročito odgovaralo da imaju ovde“, ističe Koordinatorka Škole baleta Snežana Bursać.

Mlade balerine su veoma brzo posle osnivanja škole, počele da nižu priznanja. Nakon nagrada sa prvog Nacionalnog festivala umetnosti i igre, „Čukarica Grand pri 2021“, usledile su i druge.

„U Beogradu smo 5. decembra na prvom Internacionalnom takmičenju u modernom i klasičnom baletu osvojili četiri zlatne medalje u sve četiri kategorije u kojima su naše devojčice učestvovale, predstavile su se kao balet grupa koreografijom „Valcer grešaka“, imali smo dve solo varijacije i jedan duet i tu smo sva četiri prva mesta uzele“, dodaje Bursać.

Uprkos jakoj konkurenciji, mlade balerine iz Gračanice nisu poklekle.

„Bilo je ukupno 200 takmičara iz oko 50 različitih baletskih škola, plesnih studija, plesnih klubova, u na primer 20-30 različitih kategorija. U toj njihovoj grupnoj koreografiji, na koju sam ja najponosnija, bilo je šest grupnih koregorafija u konkurenciji, tako da, to bih ja navela kao neki najveći uspeh, timski rad“, ističe baletksi pedagog Una Stepanović.

Foto: N. Milosavljević

Na poslednjem tamičenju, nagrađeno je 10 balerina iz Gračanice, a najviše medalja ponele su Petra Manitašević i Nikolina Đorđević.

„Iskreno, bili su svi dobri, pa nismo ni očekivali da da ćemo da osvojimo prvo mesto, ali smo se izvukle… Na balet idemo dva puta nedeljno, subotom i nedeljom, i uglavnom vežbamo korake, pozicije, istežemo se i koreografije“, rekla je Petra

„Konkurencija je bila velika, mi na početku nismo ne očekivale da ćemo osvojiti prvo mesto, ali zapravo jesmo… Ume da bude teško, nekada su neki pokreti zahtevni i komplikovani i to treba da se sporije vežba i da se detaljno uradi“, dodala je Nikolina.

Kao i za sve, i uspešnim balerinama je potrebna podrška roditelja.

„Moje dve devojčice treniraju balet još od 2017. godine. One su uvek pune utisaka kada se vrate sa treninga. Glavna tema u kući je balet i jedva čekaju naredni trening“, kazala je Bojana Mihajlović.

Odmora za mlade umetnice nema. Očekuje ih koncert u Gračanici u febrauaru, a zatim slede državno, pa Evropsko, i na kraju Svetsko prvenstvo.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: