fbpx

Petković: Manje zainteresovanih za vakcinaciju sa KiM

Na Kosovu i Metohiji, posle praznika raste broj inficiranih korona virusom, kako u albanskim tako i u sredinama većinski naseljenim Srbima. O trenutnoj epidemiološkoj situaciji i procesu imunizacije na Kosovu, razgovarali smo sa koordinatorom za vakcinaciju Doma zdravlja Gračanica, Vladimirom Petkovićem.

Vakcinacija Srba na Kosovu i Metohiji je započeta kada i u ostalim delovima Srbije, ali se zbog zabrane prištinskih institucija da vakcine iz Srbije uđu na Kosovo, imunizacija odvija u Raški, Kuršumliji i Bujanovcu.

„Svake nedelje sa centralnog Kosova i Metohije imamo organizovan odlazak na vakcinaciju u Kuršumliju za sve one koji se prijave i u našoj organizaciji odu da prime vakcinu“, kaže Petković.

Iako se vakcinacija neometano odvija, zainteresovanost, posebno kod mlađih ljudi, je opala.

„Sada je interesovanje smanjeno i zbog toga apelujemo na sve naše sugrađane, pogotovo da kažemo na mlade zato što je među mladima najviše onih koji nažalost još nisu vakcinisani“, dodaje Petković.

Omikron soj korona virusa nije zaobišao ni prostore Kosova i Metohije.

„To je preslikana situacija, kako je u centralnom delu Republike Srbije, kako je u celom regionu, pa i u celoj Evropi, tako je preslikana situacija i kod nas, možda ne u takvoj meri, ali svakako broj onih koji se javljaju na preglede sa simptomima jeste u porastu“, kazuje koordinator za vakcinaciju.

Prema njegovim rečima, jedini spas je vakcina.

„Da se što pre svi oni koji se do sada nisu vakcinisali odluče na taj korak, jer mislim da je krajnje vreme da postanemo svesni da je vakcinacija, uz naravno poštovanje propisanih epidemioloških mera, jedini način da u nekom momentu dođemo do kraja ove pandemije i da govorimo o pobedi nad COVID-om“, zaključuje Petković.

U albanskim sredinama je do sada prvom dozom vakcinisano oko milion ljudi, dok je drugu dozu do sada primilo 700 hiljada ljudi. Dok se u Prištini kasnilo sa isporukom vakcina, veliki broj Albanaca je prve vakcine primio upravo u Kuršumliji i Bujanovcu.

Ana Marković
%d bloggers like this: