fbpx

Danas je Sveti Vasilije Veliki, Mali božić

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Svetog Vasilija Velikog arhiepiskopa Kesarijskog, Mali božić. Sveti Vasilije Veliki u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom. Običaj je da bi na današnji dan trebalo izbegavati svađu, kako se ne bi svađali cele godine.

Prvog januara po Julijanskom kalendaru, a 14. po Gregorijanskom praznuje se Sveti Vasilije Veliki, Mali božić i Srpska Nova godina.

Sveti Vasilije Veliki je rođen u vreme cara Konstantina. Bio je veliki pobornik pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, bogoslovski um, ustrojitelj i stub svete crkve.

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Kada je za kalendarski početak nove godine uzet 1. januar, tada je Mali božić počeo da se slavi kao Srpska Nova godina.

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, na Mali božić, 14. januara ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.

U mnogim krajevima spaljuju se ostaci badnjaka, ponegde mesi poseban obredni hleb, vasilica, u spomen Svetom Vasiliju Velikom.

Danas bi trebalo izbegavati svađe da se ne bi svađali cele godine.

Ana Marković
%d bloggers like this: