fbpx

Donacija italijanskih vojnika manastiru Visoki Dečani

Уручење донације Фото: Отац Сава Јањић

Komandant Regionalne komande KFOR-a “Zapad” italijanski pukovnik Andrea Bertaco sa svojim saradnicima danas je uručio deo vredne donacije vojske Republike Italije manastiru Visoki Dečani.

Kako je saopšteno iz manastira Visoki Dečani, reč je o opremi za digitalizaciju fresaka manastirske crkve koja je na listi Svetske kulturne baštine UNESKO.

Drugi deo opreme biće uručen u toku narednog meseca, navode iz Visokih Dečana.

„Pored svog nesebičnog doprinosa bezbednosti i zaštiti manastira zajedno sa ostalim kolegama iz KFOR-a italijanska vojska je ovom donacijom dala značajan doprinos u očuvanju svetske kulturne baštine – srpskog pravoslsvnog manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Donaciju su primili iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava i jeromonah Petar koji je, kako se navodi, vredno radio sa italijanskim prijateljima na realizaciji ovog projekta.

Pukovniku Bertacu, koji uskoro završsva svoj šestomesečni mandat, i njegovim kolegama  dodeljene su zahvalnice Manastira.

Arhimandrit Sava je posebno preneo zahvalnost Episkopa Teodosija.

Gosti su potom posluženi povodom današnjeg praznika Sv. Vasilija Velikog i početka pravoslavne Nove Godine, zaključuje se u saopštenju manastira Visoki Dečani.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: