fbpx

Hoti: Dijalog izgubio fokus, zato stižu pisma iz SAD

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je dijalog izgubio fokus i ispao iz koloseka. Pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena bilo je, kako je rekao, očekivano.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken poslao je pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju gde ga opominje da se vrati dijalogu.

Prema rečima bivšeg premijera Kosova, a sadašnjeg poslanika DSK, Avdulaha Hotija, ovo pismo je bilo očekivano.

„Ovo pismo je bilo očekivano, jer je dijalog ispao iz koloseka. Izgubljen je fokus dijaloga. U prethodnoj vladi razgovaralo se o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa. Dok danas postoji dijalog o tehničkim pitanjima, kojim, naravno, treba da se pozabave, ali ne i da postanu svrha dijaloga“, rekao je Hoti.

Hoti je istakao da je potrebna bliska koordinacija sa Sjedinjenim Državama.

„Važno je da SAD sada posvećuju punu pažnju ovom procesu. Kosovo treba da bude blisko koordinisano sa Sjedinjenim Državama, koje su nedostajale ovom procesu i kao rezultat tome stižu pisma“, rekao je Hoti.

Inače, Blinken je u pismu tražio dogovor o energetici na severu, sprovođenje odluke Ustavnog suda i istakao neophodnost saradnje sa novim ambasadorom SAD na Kosovu Džefom Hovenijerom.

Izvor: Ekonomia onlajn

 

%d bloggers like this: